Prognosen för tidpunkten för årets Bellman-dag södangen den 2 juni klockan 13-15 från vår bästa väderstation, DMI – Danmarks Meteorologiske Institut, var regn. Och det rätt så rejält också. Och regnet hängde i luften. Men ibland ska man ha tur! Malmö PB:s Styrande sa: Vi chansar och kör så det ryker…

Det var tur det för oss cirka 70 personer, som var där. Årets Bellmandag blev både stämningsfull och en kvalitets- och stämningsmässigt en stor framgång.

Även många Bröder och deras familjer chansade att regnet inte skulle falla. Det blev inget regn!

Nye General-Ceremonimästaren Richard Aspegrén gjorde sin första Bellman-dag på ett lysande och humoristiskt sätt. Han klarade inte bara att leda oss genom det i förväg uppgjorda körschemat utan även att på ett elegant sätt genomföra ett par spontana intervjuer med honoratiores i publiken.

Kören sjöng som vanligt fantastiskt. Och Vissångarna gick denna dag inte att övertrumfa. Vi fick dessutom nöjet att lyssna till två av våra utmärkta bleckblåsare, Carl-Magnus Trygg och Ota Vojaceck!

Vår Bellman-dag hade även extra fint besök både i form av Storintendent Emeritus Bengt Andersson från Moderlogen och av flera danska gäster med Søren Sørensen, Ordförande för danska Bellmansällskapet, i spetsen.

Vår danska gäst passade på att bjuda hela Malmö Par Bricole till danskarnas egen Bellmandag – den 18 augusti i Sofienholm.

– Det hade varit trevligt om vi kunnat återuppta det goda samarbete som fanns förr i tiden mellan Malmö PB och vår danska motsvarighet, sa Sören.

Trots regnrisken bjöd både de agerande på ”scenen” och publiken på en härlig tillställning i cirka två timmar.

I denna föreställning ingick då även  vår Styrande Mästares högtidliga bekransning av vår Bellman-byst.

Kören hade fullt upp. Sjöng nästan 15 epistlar och sånger av Bellman. Till detta kom vissångarnas utmärkta bidrag med ännu mer Bellman. Publikens deltagande bestod i att ett flertal gånger stämma upp i allsång med Bellman-sånger. Det gjorde man gärna efter att General-Ceremonimästaren uppmanat dem att innan sången klara rösterna med en skål.

– Även om vi den här gången slapp regnet bör vi nog ha ett inomhusalternativ till andra år. Det kan ju komma regn och då kan det vara bra att t.ex. ha Bellman-salen i ordningsställd och i beredskap, sa vår Styrande Mästare Patric Jakobsson.

 

/Christer Brynielsson, O.R-r.