Även 2017 års Bellmandag hade tur med vädret, liksom så många andra Bellman-dagar tidigare. Trots mulen himmel och ett envist blåsande på morgonen och till och med regn på andra orter, kom solen fram med sina värmande strålar strax innan Bellman-evenemanget startade vid 13-tiden på Lördagsplanen mittemot Stadsbiblioteket  i Malmö Slottspark och den trogna publiken strömmade till.

Delar av den entusiastiska publiken vid 2017 års Bellmanfirande.

General-Ceremonimästaren Johan Rydelius kunde följaktligen starta årets Bellmanfirande vid ordinarie tid. Ljudansvarige Niclas Rosqvist kunde dessutom leverara ett ljud som inte bara var bättre än tidigare gånger, med “nytt” mixerbord utan även placerat under ett eget svart stiligt och praktiskt tälttak.

Efter fanfar blev det inledningstal och bekransning av Bellman-statyn av Styrande Mästaren Patric Jakobsson. Därefter allsång av Kören och publiken med Gubben Noak. Christoffer Månsson underhöll också med ett par Bellman-sånger, Ep nr 24, Sång nr 28 och Ep 5.

Kören framträder.

Kören och Musiken framträdde mycket denna härliga sommardag. Bland annat med “Gutår, båd natt och dag!” (Fredmans Epistel Nr 1) samt “Bröderna fara väl vilse ibland” (Fredmans Epistel Nr 35).

Joachim Casagrande och Carl-Magnus Trygg framförde bland annat Mozart.

Efter ett flertal framträdanden av både Musiken, Kören och Theatern/ComediOrkestern kunde Styrande Mästaren tacka både publiken, som var stor som vanligt (större enligt Patric själv) och de deltagande Talanggrupperna för en fin dag och med ett löfte att Malmö PB kommer tillbaka om ett år i samma vackra väder.

De ditresta i publiken njöt i fulla drag och hade bjudit med nära och kära, vänner och bekanta, packat utflyktskorgarna med godsaker, och gott att dricka därtill, och filtar och stolar att sitta på.

På plats bland alla dessa Bellman-fans fanns även Henrik Boeggild, Formand för Selskabet Bellman i Danmark. För er som inte visste det upplyste den danska Formanden att “Danmark är Bellmans andra hemland”.

Den danske Formanden Henrik Boeggild
tillsammans med Malmö PB:s Styrande Mästare Patric Jakobsson.

 

/Text och foto:
Ordens-Redaktör Christer Brynielsson.