Söndagen den 12 juni avslutade vi PB-året 2021-2022 med den traditionella och festliga Bellman-dagen i Malmö Slottspark en underbart solig sommardag (i alla fall fram till dess att regnmolnen dök upp) med stor publik och ett flertal bevis på vad våra talanggrupper Theatern, Sångkören och Musiken kan åstadkomma då de är som bäst.

Styrande Mästaren Bo Alerskans bjöd i sitt inledningstal in oss alla närvarande att vara med och “hylla vår nationalskald Carl Michael Bellman”. Han berättade hur Par Bricole uppstod under andra halvan av 1700-talet, då Carl Michael Bellman samlade vänner omkring sig för att festa, sjunga, musicera och Par Bricole – som av en tillfällighet – improvisera. En parentation för den gemensamma vännen Sackenheim år 1777 blev startskottet. Par Bricole startades den 15 maj 1779

– Genom dramatiska ordensupptåg, som Bellman satte upp i umgängeskretsen kring skalden och lustpelsförfattaren Carl Israel Hallman på källarekrogen Kejsarkronan och som sedan samordnades av skämten och skribenten tillika sekr på kungliga Teatern, Olof Kexel, som skapade ceremonier och arbetsordning då par Bricole startades den 15 maj 1779 – för 243 år sedan.

– Allt sedan dess vårdar vårt kära sällskap Par Bricole och Bellmans minne. Vi för traditionerna vidare, vilket dagens framträdanden är exempel på, avslutade Styrande Mästaren och bekransade tillsammans med sina två medstyrande Göran Jacobsson och Mikael Risén Bellmans byst.

Efter detta fick publiken uppleva ett både roande och underhållande program framfört av våra talanger inom Teatern, Musiken, Kören och Vissångarna.

Det innebar flera av Fredmans Epistlar och sånger av både Kören, Musiken, Teaterorkestern och Vissångarna. Sångerna (även allsång) varvades under det två timmar långa programmet med mer eller mindre festliga inslag av Theatern, där drycker och fluidum var ett genomgående tema.

General-Ceremonimästaren Christoffer Månsson, som höll i det hela,  framförde själv en epistel, liksom vissångaren Alvin Paul och Ordens-Trubaduren Jan Ek tillsammans med flöjtisten Jörgen Tånnander och violinisten och musikdirektören Tomas Gunnarsson samt faggotisten Torbjörn Stenström.

Ett nytt och oväntat inslag var ett så kallat inträdesprov för att få vara med i Par Bricole. Inträdesprovet bestod av två av Bellmans epistlar framförda på ett mycket fint sätt av icke medlemmen Janerik Lundqvist. Framförandet, som ackompanjerades av General-Ceremonimästaren, var så bra så handlar det bara om kvaliteten torde han inte ha några problem att få vara med.

Sammantaget blev detta en mycket lyckad Bellmandag, som avslutades vid 15-tiden. Strax därpå började mörka regnmoln dyka upp vid horisonten. Så tala om tur med vädret…

Text: Ordens-Redaktör Christer Brynielsson
Bilder i denna version: Ordens-redaktören.