Barbara-festen, blev även i år en STOR fest. 200 Btöder närvarade tillsammans med gäster från Göteborg, Väners-borg och Jönköping. Festens huvudarena var de magnifika festlokalerna i Malmö Rådhus, Lands-ings- och Knutssalarna. 

Egentligen började det hela  redan på förmiddagen i Sirius-palatsets med den tradi-tionella Kommendörs-lunchen. Det var dåvarande styret i Arbetsgraderna, Johan Revstedt och Mikael Risén som började. Första året med blott en handfull gäster. Sedan dess har det bara vuxit.
I år var vi cirka 100 Bröder vid lunchen.

Arbetsgradernas avgående Ordförande Lars Löfberg höll ett positivt, värmande och välkomnande tal. Traditions-enligt blev det sedan pytt i panna, med diverse fluider, som lockade till ett antal uni-sona snapssånger, föredömligt ledda av Johan Sundqvist.

Vid 15-tiden  blev det avmarsch till Malmö Rådhus. Exakt klockan 16 började sedan det STORA spek-taklet uppe i fantastiska Landstings-salen med sina underbara målningar och förgyllda inrednings-detaljer.  

Efter Styrande Mästarens välkomsttal, som innehöll lite av husets och Malmö stolta historia, kom det ”medaljregn” som många hoppats på. 

Pampigast av dessa uppskattnings-ceremonier var  nog lagerbekrans-ningen av våra JubelKommendörer. Det är Bröder som varit med i Malmö Par Bricole i minst 50 år. De var två till antalet detta år och de bjöds på champagne av de Styrande och fick motta övriga Bröders hyllningar och hurrarop. De fick också höra en tjusig trumpetfanfar. JubelKommendörer som  firades i år var Riddaren av Gyllene Korset Sven Fehrm samt Riddaren av Konung Magnus Orden Ulf Berntsen. 

Härefter kom dubbning av Heders-Kommendörer, Bröder som varit med i Par Bricole i minst 25 år. Dessa var i år Lars Löfberg, Anders Wembe, Pontus Jakobsson och John O Helgesson.

Nästa på dagordningen var förevis-ning av nya Skölde-märken för Bröder som upphöjts till Graden 11 och därmed erhållit rätten av skapa sig en vapensköld. De var Björn Buttler Jakobsen, Lars Löfberg samt Johan Sundqvist. Deras sköldar med valspråken inristade ska pryda väggarna i vår Bellmansal.

18 Bröder upphöjdes till Guver-nörer (Grad VIII) och vice-Guver-nörer (Grad V). De elva nya åttonde-gradarna är Mats Attin, Jan Ericsäter, Dan Kirsch, Henrik Lindgren, Magnus Nilsson, Johan Sjöström, Johan Solstad, Dag Sundewall, Thomas Wahl-ström, Lars Winther-Hansen och Stefan Åberg. De nya vice-Guvernörerna är sju stycken: Rikard H Bondesson, Göran Holmberg, Stefan Nylén, Matz Risberg, Rikard Sjöström, Bo Thunell samt Fredrik Vogstad.

En Barbara-fest är ingen Barbara-fest utan en hyllning till allas vår Moster Barbara. Denna framfördes ”da capo” av Ordens-Trubadur Jan Ek, som först läste upp sin hyllning och därefter framförde densamma med sång. Melodi från Bellmans epistel nr 80 ”Liksom en Herdinna”.
I både sång och hyllning  placerade Jan Ek Moster ”inom Rådhusets vackra murars skans, på Rådhusets blanka golv, är hon, med sin glans och extra  vagans, tillstädes minst till klockan tolv.
Detta tyckte han var en  tröst ”När krig, våld och lögner oro inger och hjärtat av fruktan fylls,. Då är Barbara, som en ängel vi ser och vår högtidsdag förgylls. Vi glömmer Putin och Erdoğan, och borttränger varje våldsam tyrann I i hennes famn vi finner ro…”

Strax innan den högtidliga punschbålen blev vi under-hållna med ett par festliga Störande Moment. I ett av dem erhöll den blivande Styrande Mästaren Mikael Risén ett cykelstyre, som hjälp att styra Malmö PB.
Vid högtidsbålen fick samtliga närvarande Bröder smaka på den söta punschen, dock först efter att en ”frivillig” försökskanin” av första graden fått provsmaka. Han ”över-levde” så även vi andra fick sedan också smaka på punschen. 

Festmidagen hölls i sedvanlig ordning i Knutssalen. Menyn bestod av Gubbröra med friterat rågbröd, Tockafarmens stekta tuppbröst med Västerbottenkaka,  tryffelcaramel och konfiterad lök. Till dessert en härlig Parfait au Mokka med cointreau-inlagda skogsbär.

Stort jubel rönte ett högst oväntat sångframförande av av-gående General-Intendenten Anders Andersson. Trubaduren Alvin Paul ville sjunga en sommarvisa om fjärilar. Eftersom det är vintertid avbröts han av Anders som i stället framförde en sång, som började med:

”En dag sa skön Maria till Josef, gamla karln: Gå ut och gör en vagga för jag ska ha barn.”

Visan slutade med: ”Men ängeln som var barnets far har ingen jäkel sett.”.

Våra tre Styrande framförde (även det till stort jubel) sitt tack till samtliga Bröder med en sång till en melodi från Djungelboken: ”Var nöjd med livet”, fast här hade Ord-ens-Trubaduren Jan Ek ändrat till:

Var nöjd med allt som PB ger och Bröderna du kring dig ser. Glöm bort bekymmer sorger och besvär. Var glad och nöjd för vet du vad – ett tack för tacket gör dig glad

Var nöjd med livet som vi lever här! Varthän vi än strövar, varthän vi än går står bröder och prövar medaljer de får.

Vi älskar sitta på vår tron för Par Bricole är vår passion och vill du av glitter ha fracken full så kämpa för PB med hår och hull – Var nöjd med allt du ser och allt som PB ger, Allt PB ger

Var nöjd med allt som PB ger och Bröderna du kring dig ser. Glöm bort bekymmer sorger och besvär. Var glad och nöjd för vet du vad vårt tack för tacket gör dig glad.
Var nöjd med livet som vi lever här. När Par Bricole lockar så har du oss här Du russinen plockar helt utan besvär

Vill du träffa Bröder av bästa klass så är det bara att skaka tass men klorna de ska du dra in. Och höja din pokal med vin -Var nöjd med livet som vi Bröder lever här.

De gästande från Göta PB tackade med en gemensam sång, som framfördes av deras resegrupp med det göteborgsvitsiga namnet ”Resliga far-bröder”. Så här löd den sångtexten:

”Och nu så vill vi tacka vårt Malmö par Bricole, för denna glada afton, så fjärran tröst och sorg! Vi njöt för fullt av festen med sång, musik och spis; Ja allt var som förväntat i Skånes Paris! I bricolistisk anda vi somnar gott i natt, och drömmer om vår moster och alla goa skratt. Förtro-ligheten frodas med kansler som konsult. Och Bosse håller ordning – här blir inget tumult! Och alla eder Bröder har denna Barbara berikat oss med styrka ovh munterhet – hurra! Nu för att eder hylla vi reser en paroll: ”Vi älskar eder Bröööödeeeer i Malmö Par Bricole!”

Ja se detta var en fest som heter duga. De flesta gick hem med ett stort leende på läpparna  frampå nattkröken.

.