Malmö Par Bricoles stora fest, Barbara-festen, blev även i år en stor fest för denna gången ca 200 gäster i Malmö Rådhus med bett stort antal gäster från Göta PB i Göteborg. Festens huvudarena var de magnifika festlokalerna i Malmö Rådhus, Landstingssalen och Knutssalen. Här under kan du se en bild från den pampiga inmarschen i Landstingssalen.

Fast egentligen började festligheterna redan på förmiddagen i Sirius-palatsets inte alls lika festliga lokaler, men med det som numera blivit en traditions hos oss sedan detta startade år 2007 Kommendörernas lättare lunch, som egentligen är till för att långsamt förbereda våra nyaste kommendörer för vad som komma skall i Rådhuset. Det var dåvarande styret i Arbetsgraderna, Johan Revstedt och Mikael Risén som började år 2005 med blott en handfull gäster. Sedan dess har det bara vuxit och i år 2022 var vi cirka 100 Bröder som närvarade.

Arbetsgradernas Ordförande Lars Löfberg höll här sitt sista år som Arbetsgradernas Ordförande ”Ett Kort tal” stod det på skylten som Ceremoni-Mästaren Rolf Perleij höll upp i luften. Det var dock ett positivt, värmande och välkomnande tal. SOK traditionerna bjuder bjöds det sedan på pytt i panna, som sköljdes ner med fluider som öl, vatten och snaps.  Detta lockade till ett antal unisona snapssånger , som föredömligt leddes av Körens tidigare ordförande Johan Sundqvist.

Efter detta förberedande grundande av magarna blev det avmarsch till Malmö Rådhus och en betydligt senare festmåltid. De snabbaste Bröderna försvann ner till köerna vid baren Rådhusets källare.

Exakt klockan 16 började sedan det STORA spektaklet uppe i fantastiska Landstingssalen med sina underbara målningar och förgyllda inredningsdetaljer. Nåja exakt kl 16 var i år väl att ta i. Vi blev faktiskt en 7-8 minuter försenade, men sedan tågade den högtidliga processionen med alla fanor in i Landstingssalen. Till pampig musik förstås. 

Här inne vankades det, efter Styrande Mästarens välkomsttal, ett medaljregn som inte bara var till de Styrande själva utan även till andra bröder som ansågs ha gjort sig förtjänta av dylika prydnader, som ett tecken på uppskattning.

Pampigast av dessa uppskattningsceremonier var uppvaktningen av våra JubelKommendörer. Det är Bröder som varit med i Malmö Par Bricole i minst 50 år. De var två till antalet detta år. De bekransades med kransar av lagerblad, bjöds på champagne av de Styrande och mottog övriga Bröders hyllningar och hurrarop. De bjöds också på en tjusig trumpetfanfar.

Dessa så hyllade JubelKommendörer blev i år Riddaren av Gyllene Korset Sven Fehrm samt Riddaren av Konung Magnus Orden Ulf Berntsen. Härefter blev det dubbning av Heders-Kommendörer, Bröder. Som varit med i par Bricole i minst 25 år: Lars Löfberg, Anders Wembe, Pontus Jakobsson och John O Helgesson.

Nästa festliga punkt på dagordningen av förevisning av Sköldemärken för de Bröder som nyligen fått Graden 11: Björn Buttler Jakobsen, Lars Löfberg samt Johan Sundqvist. Deras sköldar kommer i framtiden att pryda väggarna i vår Bellman-sal.

Ett antal Bröder blev också upphöjda till Guvernörer (Grad VIII) och vice-Guvernörer (Grad V). De elva nya Guvernörerna är Mats Attin, Jan Ericsäter, Dan Kirsch, Henrik Lindgren, Magnus Nilsson, Johan Sjöström, Johan Solstad, Dag Sundewall, Thomas Wahlström, Lars Winther-Hansen och Stefan Åberg. De nya vice-Guvernörerna var sju stycken: Rikard H Bondesson, Göran Holmberg, Stefan Nylén, Matz Risberg, Rikard Sjöström, Bo Thunell samt Fredrik Vogstad.

En Barbara-fest är ingen Barbara-fest utan en hyllning till allas vår Moster Barbara. Denna framfördes i år ”da capo” av vår Ordens-Trubadur Jan Ek, som först läste upp sin hyllning och därefter framförde densamma med sång. Till Bellmans epistel nr 80 ”Liksom en Herdinna” framförde han en hyllning, där han placerade Moster:

…”inom Rådhusets vackra murars skans, på Rådhusets blanka golv, är hon, med sin glans och extravagans, tillstädes minst till klockan tolv. Hon tjusar oss, hon bortkollrar oss, berusar oss och tänder ett bloss. Kan världens mörker man fördra när man tröstas av Barbara? När krig, våld och lögner oro inger och hjärtat av fruktan fylls, då Barbara, som en ängel vi ser och vår högtidsdag förgylls. Vi glömmer Putin och Erdoğan, borttränger varje våldsam tyrann I i hennes famn vi finner ro och barmen är varm, må ni tro!…”

Strax innan den högtidliga punschbålen blev vi rikligen underhållna med ett par festliga Störande Moment som framfördes av Theatern.  I ett av dem erhöll den blivande Styrande Mästaren Mikael Risén ett cykelstyre, som gåva och som hjälp att från mars 2023 styra Malmö Par Bricole. Vid högtidstalen fick samtliga närvarande Bröder smaka på den söta punschen, dock först efter att en ”frivillig” försökskanin av första graden fått provsmaka på den söta drycken. Han överlevde så även vi andra fick smaka på punschen.

I traditionell ordning visade Ordens Balettmästare Mikael Bogatyrev inte bara upp sina egna danskunskaper, han fick också fyra stycken förstagradare att med honom dansa en Can-Can till övriga Bröders stora jubel.

Härmed avslutades högtidligheterna i Landstingssalen. Efter paus med porträttfottfotografering av de sammanlagt 18 nya Grad V + VIII vidtog middagen i Knutssalen med en meny bestående av Rådhusets Gubbröra med friterat rågbröd, Tockafarmens stekta tuppbröst med Västerbottenkaka,  tryffelcaramel-sås och konfirmerad lök. Till dessert serverades en härlig Parfait au Mokka med cointreau-inlagda skogsbär.

Middagen förgylldes bland annat av Körens snapssånger, Bacchanaliska musikens spelningar samt diverse andra framträdanden. Så framförde t.ex. Johan Sundqvist på ett fantastiskt sätt den humoristiska kupletten ”Svångremmen” skriven av Anders Berglund och framförd av Magnus och Brasse på krogshowen ”Det är serverat” på Berns i Stockholm år 1978. Huvudbudskapet var mycket aktuellt får man väl sägs ”Men, då, får vi väl dra åt på svångremmen, O börja bränna själva i folkhemmen, en gammal ursvensk tradition…”. Stort jubel bland Bröderna förstås…

Stort jubel rönte också ett högst oväntat sångframförande av den avgående General-Intendenten Anders Andersson. Vår trubadur Alvin Paul ville sjunga en visa om fjärilar. Eftersom det är vintertid avbröts han av Anders som i stället framförde en helt annan sång, som började med :

”En dag sa skön Maria

till Josef, gamla karln:

Gå ut och gör en vagga

för jag ska ha barn,

för jag ska ha barn.”

Visan slutade till stort jubel med versraderna:

… ”Josef slet för fru och barn

uti sitt anlets svett.

Men ängeln som var barnets far

har ingen jäkel sett.”.

Våra tre Styrande framförde (även de till stort jubel) sitt tack till samtliga Bröder med en festlig sång. Melodin var inte obekant från Djungelboken ”Var nöjd med livet”, fast här hade Ordens-Trubaduren Jan Ek ändrat texten till:

”Var nöjd med allt som PB ger                                 1

och Bröderna du kring dig ser

Glöm bort bekymmer sorger och besvär

Var glad och nöjd för vet du vad

ett tack för tacket gör dig glad

Var nöjd med livet som vi lever här

Varthän vi än strövar

varthän vi än går

står bröder och prövar

medaljer de får

Vi älskar sitta på vår tron

för Par Bricole är vår passion

och vill du av glitter ha fracken full

så kämpa för PB med hår och hull –

Var nöjd med allt du ser och allt som PB ger

Allt PB ger

        
Var nöjd med allt som PB ger                                2

och Bröderna du kring dig ser

Glöm bort bekymmer sorger och besvär

Var glad och nöjd för vet du vad

vårt tack för tacket gör dig glad

Var nöjd med livet som vi lever här

När Par Bricole lockar

så har du oss här

Du russinen plockar

helt utan besvär

Vill du träffa Bröder av bästa klass

så är det bara att skaka tass

men klorna de ska du dra in

Och höja din pokal med vin –

Var nöjd med livet som vi Bröder lever här

Vi Bröder är

Vi lever här

Vi Bröder är...

Tacket från de de 15 gästande Bröderna från Göta framfördes i en gemensam sång av deras resegrupp ”Resliga far-bröder” till melodin ”Och nu så vill jag sjunga”. Så här löd texten:

”Och nu så vill vi tacka vårt Malmö par Bricole,
för denna glada afton, så fjärran tröst och sorg!
Vi njöt för fullt av festen med sång, musik och spis;
Ja allt var som förväntat i Skånes Paris!
I bricolistisk anda vi somnar gott i natt,
och drömmer om vår moster och alla goa skratt.

Förtroligheten frodas med kansler som konsult
Och Bosse håller ordning – här blir inget tumult!
Och alla eder Bröder har denna Barbara
berikat oss med styrka ovh munterhet – hurra!
Nu för att eder hylla vi reser en paroll:
”Vi älskar eder Bröööödeeeer i Malmö Par Bricole!”

 

Fler bilder från denna stora PB-fest hittar du på vårt BildGalleri (som du dock måste logga dig in i för att kunna se).