Så var det då äntligen dags! Barbara 2016!

Lördagen den 3 december samlades över 200 förväntansfulla bröder i Malmö rådhus för att fira våra moster Barbara på hennes högtidsdag. Vissa bröder hade redan smygstartat firandet genom att intaga, den av arbetsgraderna arrangerade, kommendörslunchen på Siriusplatset. Pytt i panna med stekt ägg, rödbetor och H-P Sauce och därtill hörande fluidum lade en stabil grund för den efterföljande festen.

landstingssalen
Bröder av högre och lägre grader glänste i sina allra finaste dräkter.

Malmö rådhus är som bekant under renovering. Utanför kan man lätt få känslan av att detta var en enda stor byggarbetsplats. Väl inne i byggnaden glömde man snabbt byggnadsställningarna. Allting kändes tryggt och bekant och alla bröder av högre och lägre grader glänste i sina allra finaste dräkter. Man anade dock vissa oroliga ansikten, ja det var de bröder som aldrig tidigare fått vara med om att fira vår moster. Dessa bröder togs dock väl omhand av sina faddrar som instruerade och tog hand om kommendörerna på allra bästa vis för att dessa skulle kunna känna sig trygga i de pampiga lokalerna.

Åtta bröder fick mottaga Grad VIII och ännu fler bröder fick mottaga Grad V. (Bild på dessa kommer senare i veckan på särskild sida) Musiken spelade för att lägga en vacker ljudbild över det stämningsfulla skeende då graderna delades ut. Och så stod de plötsligt där, bröder recipiender behängda med nya axelband och stolta anleten.

nhthorsen

Nils-Holger Thorsén utnämns till Jubelkommendör av vår Styrande Mästare Patric Jakobsson.

Vissa bröder har varit med i vårt sällskap i många år. T.o.m. innan undertecknad var född. För att markera ett stort tillfälle i det bricolistiska livet kallas man till Jubelkommendör efter 50 års sammanhängande medlemskap. Denna gång var det den Högst upplyste brodern Nils-Holger Thorsén som välförtjänt fick mottaga brödernas hyllningar med fanfarer och jubelrop.

Det stannade emellertid inte där. Två bröder nämligen de högst upplysta bröderna och Jubelkommendörerna Lars-Åke Hankell och Carl Hervelius hyllades också extra mycket, då dessa båda gentlemen kunde uppvisa ett 60-årigt medlemskap!!!

Det stannade emellertid inte där. Ytterligare två bröder, Bengt Houltzén och Carl-Otto Holm prisades för 25-åriga medlemskap i Par-Bricole och kan nu titulera sig Hederskommendörer. Carl-Otto hedrades för övrigt lite extra då han passade på att fira sin födelsedag, 70 år, på plats tillsammans med bröderna.

Årets barbaratal framfördes av en duo bestående av Benny Ambohm och Leif Bengtsson. Talet var en mix av sång, tal och trumpetimprovisationer som förde tankarna mot medelhavet vackert skaldande, skönsång och trumpetspelande i världsklass.

benny-ambohm

Så här skaldade Benny (bilden ovan tillsammans med trumpetaren Leif Bengtsson):

“Por qué duermes solo pastor
Por qué duermes solo corazón
Por qué duermes solo Barbara

Ditt täcke av svart spik
Vintergrå säv i din lakansväv
Stenarna täcker marken
Under ditt täcke av spik

Men hör jag då Barbaras stämma
Är det herdarnas ljuva musik
Vad kräver jag av dig
Vad kräver du av mig

Så mången broder som lysst
Så mången broder som helt nyss
Så mången broder som kysst
Hyllar vi dig åter igen
O Barbara

Om Barbara du
Om vår drottning du är
Så har vi i vårt ljuveliga, undeligbara
Stierneligklara, lyseliga,
lysande sällskap
numer blott en konung att ta hänsyn till
uti den av alla logers, loger Malmö par Bricole
Vår okrönte konung Carl XVI Gustaf, vår beskyddare!

Ehuru lysande än våra styrande är
Ehuru lysande än alla ämbetsmän är
Ehuru lysande än samteliga bröder är
Ehuru kärälskelig vår Barbara än är
Äro Malmös egen konung för tid
framöver att anse såsom persona non grata.

Ety visst han röner oansenlig framgång i den ändock Bästa av alla ligor,
bland ligor,
hoppas jag,
och har hon sagt mig vår fagra mö,
samt även den enda svenska spelare som skördat hela sex getingar,
uti den av kvällspressens alster som delar ut desamma,
att oavsett de ringa, alltså väldeligt små, lyckönskningar vi har att ge,
äro vår innerliga förhoppning
att densamme biter i gräset
var endaste gång,
då denne möter Liverpool!

Por qué Zlatan!? 

Om Barbara du
Vår drottning du är
Men varför sover du ensam Barbara
Varför sover vi ensamma Barbara

Por qué Barbara!?

Por qué duermes solo Barbara
Por qué duermes solo corazón
Por qué, Por qué, Por qué, Barbara”

Liten förklaring: I början sjöng och spelade Ambohm och Leif Bengtsson växelvis. Melodin var komponerad och inspirerad av spansk musik, sångtexten inspirerad av Lorca och hans drama Yerma. Den inledande och avslutande texten på spanska och betyder:
“Varför sover du ensam herde
Varför sover du ensam hjärtat
Varför sover du ensam Barbara”
Zlatan kom med på grund av att han kallas för kungen av Malmö. Då Barbara hyllades som drottning skulle  även kungen nämnas, Zlatan.

Efter hyllningen till Barbara följde det medaljregn till välförtjänta bröder som nu kunde pryda sina frackslag med lite mer glitter.

Sedan var det äntligen dags att dränka sorgerna i bålen. KMR Lars Idoff fick dock styra de styrande genom att medelst en pipett få bålens blandning rätt (bilden här under).

idoff-provsamakar

Måltidskalaset inleddes genom att vår Ordens-Providör meddelade menyn, som för dagen bestod av rätter som verkligen kittlade gommen. Bl.a. serverades en utsökt chili och chokladstekt vildsvinsfilé.

Underhållningen under måltiden bestod av störande moment av tre vilsne män, som ledda av stjärnan letade efter styrande… Musiken och kören framförde ett bejublat Bellmanpotpurri som framfördes första gången vid Dambricoleri i Malmö 1971.

Ordens-Trubaduren och vissångaren Jan Ek hyllade Barbara genom att ha ändrat texten i Fredmans epistel n:o 71 ”Ulla min Ulla” nu med namnet Barbara, Barbara.

gcm-barbara-2016

När kalaset närmade sig sitt slut talade General-Ceremonimästaren Johan Rydelius (bilden ovan) till de styrande och där han underfundigt beskrev hur den ”kalmuckiska världen” kommit att genomsyras av valfrossa och röster hit och dit i alla olika sammanhang medan man i Par Bricole hanterar röster med stil och finess i kören och hos vissångarna. Detta beror i sin tur på att vi leds av trenne starka stjärnor vars röster väger tungt.

Den styrande mästaren Patric Jakobsson tackade i sin tur hela bricoleriet.

Text: Johan Sundqvist.
Fotografer: Bill Hansen, Anders Wramnell, Peter Nilsson och Mats Attin.

OBS! 189 bilder från detta årets största PB-kalas finns nu att beskåda efter inloggning på våra medlemssidor (Malmö PB:s BildGalleri)!