grpbild-grad9-2016-dsc00298

74 förväntansfulla bröder samlades till den nionde graden den 21 oktober. Som sig bör, i denna höga grad, hade bröderna putsat sina skor och medaljer lite extra noga för att glänsa i höstmörkret.

Åtta bröder (bilden ovan) upphöjdes från Guvernörer till Konung Magnus Riddare och deras nackar pryddes med ett vackert svart band med gula kanter och en medalj föreställande Konung Magnus Ladulås.  

De åtta nya Niondegradarna på bilden är bakre raden från vänster: Sven Nordahl, Åke Gustafsson, Sven-Olof Land, Kristjan Laks. Främre raden från vänster: Bjarne Bülow, Peter Svenburg, Kenneth Parnefjord.

Efter gradgivningen var stämningen på topp allteftersom baren intogs av torstige bröder. En och annan öl, gin&tonic eller annat trevligt fluidum slank ner och gjorde gott.

Måltiden intogs på sedvanligt sätt med sång och musik i en aldrig sinande ström. Choralchefen Hans-Peter Frank dirigerade och Kören följde honom blint vilket medförde att det lät väldigt bra i alla fall i mina öron…

Den Bacchanaliska Musiken i form av Per-Göran Rosén och Åke Forsell rev ned applådåskor efter att ha framfört verket ”Oblivion” från filmen ”Henrik IV” av Astor Piazzsoll (argentinsk författare f. 1921).

Styrande Mästaren Patric Jakobsson talade till recipienderna och Christoffer Månsson (bilden här under) tacktalade för desamma.

cmansson-dsc00566

Christoffer började med att referera till Körens sånger, bland annat ”Kärlek av höjden”. Han raljerade med att det  där talas om att man ska lida i tysthet och strida. Härefter ställde han frågor som: Vad vi kan lära oss av textens högtidliga ord? Att hedra våra förfäder? Att låta oss inspireras av deras stordåd? Att villigt strida för vårt fosterland? Att utstå lidande i tysthet? För det är först då som vi får vila?

Han skämtade vidare med att vi får hoppas att dessa strider gäller ideal, normer och värderingar snarare än att vi med våld t.ex. ska tvinga Norge tillbaka i unionen.

Han konstaterade sedan att när man nått nionde graden, då har man blivit gammal. Detta eftersom Konung Magnus i Skänninge stadgar tillkännagav kungligt skydd av föräldralösa barn, änkor och åldringar. Och när man fått nionde graden, då är man gammal, dvs Magnus Ladulås skyddslingar. Det är alltså därför som vi hyllar Magnus Ladulås.

Talet avslutades med en sång av Bellman, nämligen Fredmans sång no 17, i januari månad gutår!

Under kvällens delades Malmö PB:s Styrande Medalj ut till Lennart Fahlback.

Lennart har i våra arkiv funnit det Stiftelsebref som skickades från Stockholm till Malmö 1878.

Efter diverse restaureringar, photo-scannande osv överlämnades en stor tavla till vår orden med en avbild av detta brev med förtydligande texter.

Tavlan får förhoppningsvis en egen framträdande plats på någon av våra väggar, där den kan beskådas av bröderna.

Vid midnatt åkte vissa bröder hem medan andra tog sin sista barrunda på lokal.
/Johan Sundqvist,
Ordförande Bacchanaliska Kören

Fler bilder (47 stycken) från denna graden finns på vårt Kanslisystems BildGalleri. För att se dessa sidorna måste logga in med de användaruppgifter, som du fick då du gick med i vårt Sällskap.