Åtta förväntansfulla Bröder av den Nionde graden tågade fredagen den åttonde mars till Sirius-palatset för att prövas till den Tionde graden, Konung Gustav Vasas Riddaregrad. Det blev en fin, upplevelsefylld och minnesvärd kväll inte minst för de stolta recipienderna (Bilden här under).

De åtta nya Grad X är i åldersordning: Tommy Lindell, Åke Forsell, Mikael Ström,
Peter Svenburg, Lars-Gunnar Persson, Thomas Påhlsson, Lars Andersson och Lars Löfberg.

Antalet Bröder som kan få den Tionde graden är begränsat och ges i förhållande till Logens storlek. Hur många som kan komma ifråga bestäms av Moderlogen. Vilka som sedan väljs bestäms av det Stora Rådet, som består av Malmö-Bröder av de båda högsta graderna.

Vid gradgivningen i Siriuspalatset denna fredag deltog 52 bröder, varav tre var Styrande från Vänersborgs PB: Göran Ekstedt, StM, Bengt Karlsson, DStM och Lars Alfredsson, StK och StM electus.

Under den festliga middagen efter gradgivningen bjöds inte bara på mycket välsmakande  mat i form av hummer och örtmarinerad tournedos. Vi som var där fick även oss till del en högklassig underhållning från både Musiken, Chorchefen Hans-Peter Frank och Ordens-Trubadur Jan Ek. Särskilt en version av den danska “Svantes lykkelige dag” av Benny Andersen orsakade stort jubel, då “danskarna” Ordens-Fotografen Bill Hansen och Ordens-Regissören Niels Simonsen spontant ställde sig upp och sjöng med i Ordens-Trubadurens sång. (Bilden här under)

Bacchanaliska Musikens Direktör Tomas Gunnarsson
i en smäktande Tango av J. Albeniz.

Styrande Mästaren Bo Alerskans hälsade de nya Gustav Vasas Riddarebröder välkomna och hoppades att middagen skulle lindra livets besvärligheter. Han underströk att de skulle känna sig speciellt utvalda och att de från och med denna grad tillhör det Stora Rådet, som fattar de väsentligaste besluten i Malmö PB.

Recipiendernas tacktal hölls av den äldste recipienden, Tommy Lindell. Han höll ett tal där han bland annat sade att “det fanns en tid då vi recipiender tillhörde den längtande gruppen calmucher.” Han avslutade med att slå fast: “Från en calmuckisk tillvaro har vi nu vandrat till Bricolistiska höjder genom att föräras denna aktade och för oss tidigare nästan ouppnåeliga graden – Riddare av Gyllene Korset. Vi lova och svära att hedra samt på bästa sätt företräda denna grad för bedyrandet av vår aktning för det Lysande Sällskapet Par Bricole.”

Kvällen som börjat redan vid 17.30-tiden avslutades först efter midnatt med särskild underhållning i Sirius-palatsets barlokal. Innan dess tackade Vänersborgs Styrande Mästare Göran Ekstedt för besöket med att bland annat säga att:

– Vi från Vänersborg har aldrig varit med om något liknande! Vi har haft det fantastiskt trevligt och mötts av en gästfrihet som överträffar allt. Kapitlet var bland de bästa, musiken var fantastisk, maten var fantastisk!

– Ni som är här skall vara glada att ni är med i Par Bricole för ni har fått se och höra saker som ni aldrig skulle ha varit med om, om ni inte varit med i Par Bricole, menade han och slutade med en skål för ett “alldeles otroligt fantastiskt Malmö Par Bricole”.

Hela det nya Grad X-gänget samlade på en bild efter middagen.

Tre bröder, som en gång tog studenten vid samma skola, Petri, 1964-65:
John Helgesson, Grad X, Åke Persson, Grad X och Henrik Fahl, Grad XI.
De hade alla samma fransklärare, Sven Bjellerup, som också var med i Malmö Par Bricole.


Text: Christer Brynielsson
Bilder: Christer Brynielsson och Bill Hansen

Fler bilder finns i vårt BildGalleri, som du når via inloggning.