“Denna Månadens Profil är Malmö Par Bricoles nye Ordförande (O) för Arbetsgraderna, Lars Löfberg, ursprungligen från Jönköping Par Bricole.

Rätt så typisk bild – En mycket glad Lars

Lars Löfberg, är KMR sedan 2008. Han har alltså Nionde Graden. Ordförande i Arbetsgraderna är han sedan förra året, 2017. Det är ett ämbete han tagit över efter Mikael Risén, som nu avancerat till Styrande Kansler.

Lars gick med i Jönköping Par Bricole 1997. Men han var ofta i Malmö som gäst på grund av sitt jobb. Han innehade ett ämne i Jönköping som vice Providör och tillhörde där även den mycket aktiva Traktörsgruppen. Blev till sist till och med Hederstraktör i Jönköping Par Bricole.

Här är Lars tillsammans med sina gamla Jönköpingsbröder från en Barbara-fest.

Då han så ofta var i Malmö fick han frågan om han inte ville flytta över till oss. Eftersom han hade ett ämbete i Jönköping ville han ha ett sådant även i Malmö, om han skulle flytta över. Lars vill vara aktiv för det blir både roligare och mer givande att engagera sig inom Bricoleriet, menar han. Då han erbjöds bli Protonotarie i Arbetsgraderna, tackade han ja. Efter detta blev det först uppdraget som Ceremoni Mästare (CM) i Arbetsgraderna, sedan vice Ordförande. Det senare tackade han först nej till eftersom han trivdes så bra som Ceremoni Mästare.

– Jag tyckte att det var så fantastiskt roligt att vara CM, säger han, så jag sa nej till andra ämbeten. Som CM kunde man ta ut svängarna.

Idag är Lars ändå Ordförande, den som ska vara lite allvarlig, trots att det många gånger kommer fram skratt och glada tillrop under gradgivningar och måltidskalas.

Med Ordförande-klubban i högsta hugg…

– Det är fantastiskt givande att vara med och driva Par Bricole framåt. Arbetsgraderna är där vi formar Bricoleriet. Man kan säga att det är grunden för allt, ett sätt att förvalta arvet från Bellman och Kexel.

CM och O har nationella CMO-möten var 18:e månad, där man diskuterar likheter och olikheter mellan logerna.

– Därför är det viktigt att åka runt och ta del av erfarenheter i de andra logerna i landet, säger Lars.

– Det är också jätteviktigt att förvalta vårt arv, samtidigt som vi måste förädla och utveckla verksamheten.

Det finns de som är kritiska mot att vi håller så hårt fast vid ritualer från 1770-talet. Hur ser du på kraven på förnyelse?

– Vi har grundsituationen i botten och det är att vi är ett sällskap som härstammar från 1700-talet. Det är viktigt hur tydliggör det vi vill ha fram. Vårt arv. Våra ritualer och statuter. Men det finns annat som vi kan vidareutveckla. Hur jobbar vi t.ex. med talanggrupper som Theatern, Musiken, Kören. På vilket sätt får vi dessa talanggrupper att än mer lyfta våra sammankomster? Här finns mycket att utveckla och som jag kommer att bjuda in till inför nästa säsong.

Här talar Ordföranden till Recipiender

Det finns de som klagar på att en del möten blir alldeles för långa, men alldeles för många onödiga longörer, Hur ser du på detta?

– Vi har ritualer som vi ska förhålla oss till, men när vi umgås och träffas tycker jag att vi ska ge utrymme till det, så att Bröderna får en chans att göra just det, att mingla och umgås. Därför kan vi inte trycka ihop våra möten hur mycket som helst.

Hur ser du på det faktum att många Bröder efter avslutade gradgivningar försvinner till Bishops för att fortsätta umgås och ha trevligt?

– Det är nog ett tecken på att man vill fortsätta vara tillsammans. Det är bra, men jag ser hellre att de fortsatt här hos oss i stället. Kanske skulle vi kunna utveckla verksamheten här i våra lokaler mera, så att de inte behöver åka till en krog i stan för att fortsätta.

Hur ser du på det faktum att man i andra loger har betydligt fler olika verksamheter än hos oss?

– Bl a Jönköping har traktörer och Luculli Gille. Det är ett sätt att träffas utanför Bricoleriet, som gjort att man fått in många yngre. Det är bra och det har skapat en fantastisk sammanhållning där.

Varför inte i Malmö också?

– Vi måste ha lokaler och ett kök, som vi kan vara i. Det har inte vi idag.

I Jönköping engageras ca 170 Bröder i Luculli Gille, fördelat på 17 st matlagningsgrupper. Dom har även en Maltakademi. Allt detta kommer enligt Lars som varit med däruppe ursprungligen från Traktörsgruppen.

Privat arbetar Lars som platschef för Skåne-Blekinge i företaget AB Byggbeslag, som omsätter ca 800 miljoner kr om året.

Utöver uppdraget som Ordförande i Arbetsgraderna som tar mycket tid, är det stora fritidsintresset familjen som består av sambon Monique Carden, som är advokat, sonen Hugo, 12 år och Golden Retrievern Elliot, 9 år gammal.

Lars är även med i Skåne Malt Whisky Society och gillar god mat och goda viner, framför allt rödviner eftersom han är rödvinsälskare.

Lars är född 1961 och blir 57 år i april i år. Flyttade till Malmö 2001 och tycker att Malmö är en fantastisk stad trots allt negativt som  skrivs i tidningarna om staden.

Han bor i villa i Åkarp och tycker inte alls att detta är långt ifrån PB.

Lars tillsammans med en annan glad PB-Broder, Ordens-Providören Tony Rosenquist.

Som Ordförande är det inte svårt att tänka sig att Lars tycker om att synas. Han tycker också om att skriva och hålla tal.

Han beskriver sig själv som en person med varmt hjärta och som en person som tycker om att lära känna nya människor. Därför gör han ofta så att när han inte tjänstgör och då det inte är bordsplacering, att han försöker sätta sig tillsammans med Bröder som han inte pratat så mycket med tidigare.

– Det ger så fantastiskt mycket att få prata med andra Bröder, säger han.

 

Text: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör
Bilder ur Malmö Par Bricoles bildarkiv