Till allas lycka äro nu väntans och mörkrets tider över. Vårdagen den 12 mars hölls kapitel i Grad II, Överkommendörsgraden på Siriuspalatset i Malmö. Tacktalaren R Styrén syns på bilden överst på denna sidan.

Förväntningarna inför denna gradering var stor. Vi har ju inte haft något kalas i vingården sedan firandet av Moster Barbara i december.

[klang] 

Cirka 80 st bröder bevittnade när recepiendernas talanger sattes på allehanda prov för att söka sig längre in i vingården och djupare in i det bricolistiska ljuset. Utan att avslöja något om de prövningar som förstagradarna fick utstå för att uppnå och bli Klare Och Befallande Överkommendörer, kan vi konstatera att de gjorde stort intryck för sitt framträdande, då de framförde en musikalisk hyllning till en av Par Bricoles grundare, Olof Kexél. 

Bilden ovan: Samtliga nya Grad II.

Vid ceremonin i Bellman-salen delades det även ut medaljer till bröder som var absens under Barbarafirandet. Trenne bröder ärades för sitt bricolistiska sinnelag med medalj.  

Middagen inleddes i sedvanlig ordning med procession och därefter med att Theaterns medlemmar framförde ett Störande Moment. Denna gång Rolf Perleij i skottkärra och lite för mycket under västen.  

Väl till bords fick vi lyssna till de ljuva trubadurstonerna från Erik Sandberg och Rolf Perleij som hyllade Evert Taube och i refrängen så fick vi bröder sjunga med. Vartefter “Evig vår” av Olle Adolphson framfördes med tillhörande kuriosa.  

“Helan, halvan, tersen” framfördes i sedvanlig ordning av den Bacchanaliska kören. Till sista snapsen blev det allsång till visan: “Jag äter inte klockor men jag dricker gärna ur”.  

Kalaset gjordes extra lysande genom att bröderna fick avnjuta Providörens välkomponerade meny:  Laxcanapè toppad med pepparrotsgrädde, följt av baconlindad kycklingfilé med rosépepparsås, smörfrästa paprikastrimlor samt stekt potatis. Till detta serverades ett välbalanserat och i vanlig ordning ett mycket noga utvalt vin. 

Kungssången framfördes först fyrstämmigt av kören och därefter i repris med samtliga bröder.  

Musikframträdandena tog inte slut här. Broder Alvin Paul passade på att ta fram sin gitarr och framföra Evert Taubes “Ballades om Gustaf Blom från Borås”, därefter fick vi höra låten “Storskiftet”, komponerad och skriven av bandet Torsson (även känt som Fjärde bästa bandet i Lund). 

Dagens kollekt slog rekord och gick oavkortat till offren i Ukraina och vi kan verkligen fråga oss om vi äro i fullständig säkerhet.  

Avgående Ordföranden för Arbetsgraderna Lars Löfberg till höger tillsammans med Deputerade Styrande Mästaren Göran Jacobsson och Styrande Mästaren Bo Alerskans. 

Mellan rätterna så ber Rolf Perleij att få andraga. Han vill nämligen passa på att uppmärksamma att vår Ordförande i Arbetsgraderna, Lars Löfberg, är utsedd Electi Deputerad Styrande Mästare, DStM uti vårt sällskap. Broder Lars såg sitt första bricollistiska ljus 1997. Sedan tog den några år och han antog sig ämbetet som Protonotarie, sen som Ceremonimästare, vidare som vice Ordförande i Arbetsgraderna och sedan Ordförande i Arbetsgraderna. Han har endast missat fem stycken gradgivningar, en imponerande siffra. För sin ordning och reda, flit och gott broderskap överräcktes han fludium och blomster, följt av skål och klang.  

Broder Lars Löfberg höll talet till recipienderna. Än en gång fick vi höra hur högtidlig och viktig denna upphöjning är och hur mycket de har att se fram emot i sin fortsatta vandring. Sedan var det dags för recipiendernas tacktal som föll på Rikard Styrén. Hans tal ramade ihop aftonens händelser och intryck blandat med omvärldens händelser ute i den kalmuckiska världen.  

Den trogna gästande brodern Per Orre från Göta Par Bricole höll också tal till bröderna med allehanda inslag från göteborgshumorn. 

Innan kvällen rundades av så framfördes “Kommendörsvisan” av broder Paul Johansson och “Visan till täcka könet” av Hans Peter Frank, vartefter måltidskalaset och kvällen avslutades.  

Text: Anton Daag
Bilder: Bill Hansen.

FLER BILDER FRÅN DENNA GRAD hittar du om du loggar in under Intranät/BildGalleri! 

[/klang]