Halva styrkan av Arbetsgradernas ämbetsmän från Göta Par Bricole i Göteborg besökte och hjälpte till att vägleda de rekordmånga nya Bröder som intogs vid Malmö PB:s Grad I lördagen den 24 september.

18 av Götas ämbetsmän besökte Malmö under i stort sett hela lördagen, först med att besöka Malmö PB:s Ämbetsmän i Arbetsgraderna vid en gemensam lunch och diskussion. Där spikades också ett deltagande från göteborgarnas sida vid Malmös egen gradgivning, som genom detta deltagande fick extra festliga och lyckade inslag.

dsc00997-allagota

Utöver de 18 ämbetsmännen gästade ytterligare två göteborgare Malmös gradgivning (Merparten av göteborgarna kom med på bilden här ovanför). Dessutom besöktes vår gradgivning av två Bröder från Moderlogen.

Denna gradgivning i Första Graden begåvades med att hela 28 recipiender dök upp för att komma med i Malmö Par Bricole. Det är så många att Malmö PB snart riskerar att få sätta upp en kö för blivande Bröder som vill komma med i Malmö PB(!).

Arbetsgradernas ordförande i Göta PB, Johan Wendels, berättade vid lunchen tidigare på dagen att orsaken till resan till Malmö bland annat var att man vill se och uppleva hur andra loger gör vid sina gradgivningar. En annan viktig orsak är möjligheten till förbrödring både mellan de egna Bröderna och de Bröder som finns i logen man reser till. Att de sedan även kom att delta vid Malmös gradgivning blev en extra trevlig bonus för oss som var med.

Vi var sammanlagt 138 personer som deltog vid Malmös Grad I den 24 september.

Kvällens Ordförande Lars Löfberg anknöt i sitt tal till recipienderna till ett barns första steg och menade att recipienderna med Första Graden tagit sina första steg i Par Bricole – utan att riktigt förstå vad de givit sig in i, men att insikterna om detta kommer att komma med den fortsatta vandringen uppåt i PB:s grader. Han utlovade dessutom det som så många andra PB-Bröder fått uppleva – värme och gemenskap och citerade paragraf 1 i våra Statuter från 1799: “Inbördes Vänskap, Aktning och Förtroende, äro detta Sällskaps huvudsaklige föremål.”

Recipiendernas tacktalare Niclas Folkesson (bilden här under) sa i sitt tal, att han och hans rekordmånga recipiendbröder, var glada över att bli välkomnade i Malmö Par Bricole samt att de genom detta kände sig både betydelsefulla, kompetenta och omtyckta.

dsc01007-folkesson

Göta PB:s Ordförande för Arbetsgraderna Johan Wendels tog sig i ett bejublat tacktal för gästerna friheten att fastslå att gemensamt för Göta och Malmö PB är att båda städerna “dränks i solnedgångens röda ljus på Sveriges framsida”.

Efter att bland annat ha nämnt en hel del vardagliga företeelser, som vi också har gemensamt konstaterade han att “sannerligen, det bacchanaliska ljuset flödar här i Malmö Par Bricole, bricoleriets soldränkta riviera!”

Han avslutade med att göra en sak som Kören uti Göta Par Bricole ständigt avråder honom från – att sjunga en bit. Det blev även det ett bejublat inslag i form av en egenkomponerad sång om “Ett gäng bröder från Göteborg, som for till Malmö med tågen…” och fick uppleva “En så fin dag, en härlig grad.”. För Malmö höjde han i sångens slut pokalen och utbringade “Stor tack till er, skål för er!”

Efter ett sådant skamlöst berömmande blev förstås applåderna i Bellmansalen rungande.

Presentation med porträttbilder på våra nya Förstagradare hittar du genom att klicka på länken till vår särskilda sida “Presentation av våra nya Grad I i Malmö Par Bricole“.

/Christer Brynielson
ORed

Vill du se de 110 bilderna som tagits i samband med gradgivningen kan du göra det (om du har inloggning) genom att logga in på rubriken Logga in i menyraden och därefter välja BildGalleri under Malmö Par Bricole.