Andra gradens måltidskalas och gradgivning den 31 januari innebar ett ”all time high” för Andra graden i Malmö Par Bricole med hela 153 bröder närvarande.

Det konstaterade kvällens ordförande, Riddaren av Gyllene Korset Mikael Risén vid inledningen av kvällens evenemang. Kvällens gradgivning innebar även ovanligt många recipiender – 27 stycken.

Ordföranden sa i sin inbjudan, att efter all julstämning och det kompakta kalmuckiska januarimörkret, att det enda som lyser upp vår tillvaro är att det inom kort åter skulle vara dags för ett bricollerikalas samt att detta dilemma bäst skulle lösas genom att deltaga i kalaset och ledsaga recipienderna på deras fortsatta vandring mot det bricolistiska ljuset. Och 153 hörsammade kallelsen!

Och vilket kalas det blev! Inte bara i form av ovanligt många deltagande bröder och recipiender. Även innehållet i denna fest var utöver det vanliga!

Kören sjöng t.ex. en version av ”Halvan går” på ett så lysande sätt att bröderna reste sig upp i bänkarna och jublade. Efter att vår chorchef Hans-Peter Frank haft en monlog med sig själv (!) framfördes denna version inte bara i moll utan även i ultrarapidtempo!… Kvällens lysande ceremonimästare Christer Jacobsson tvangs påpeka för den församlade skaran att det faktiskt inte är enligt etiketthandboken att applåderna före skålen. Teaterdirektören Krister Berggren förklarade dock att vi överväldigades så att känslor, att vi inte kunde låta bli…

Ett nytt inslag i den ceremoniella proceduren, som vi inte får avslöja på denna plats, stod Theatern för, men den får vi som sagt inte yppa något om. Det bestod som vanligt, då Theatern företer sig något, av idel sevärda “tavlor”.

Kvällens providör Ken Ceder förklarade måltidskalasets meny med att denna bestod av Skånsk Sillamacka och därefter Baconlindad Kycklingfilé. Till detta erbjöds ett mycket passande vin med druvan Shiraz. Allt mycket välsmakande.

I talet till recipienderna hoppades ordföranden Mikael Risén att de 27 fått en klarare bild av Par Bricole. Hur nu det skulle ha gått till, som han själv tillade… Han tyckte dock att recipienderna under kvällen bevisat, att de är talanger, som är varmt välkomna att stiga i graderna. Även om de enligt ordföranden hade blivit något bleka om nosen och hakorna nästan hamnat i ärtsoppetallrikarna då de först fick erfara uppdraget. – Ni är varmt välkomna och väl värda er nya grad. Vi övriga bröder med lägre och högre grad, lovar och försäkrar, att på bästa sätt hjälpa er att hitta på de för er otrampade stigarna i Par Bricole, som  ligger framför er, avslutade han.

/Christer Brynielsson, OIM, O.R-r