Bild från den fullsatta TSO-salen vid whiskyprovningen 20 april.

Ett 50-tal Bröder och Kärelskeliga deltog vid Trivselkommitténs populära och mycket lyckade arrangemang Whiskprovning med efterföljande middag med små vårkycklingar i Siriuspalatsets lokaler den 20 april.

Provningen hölls av Malmö PB:s vice Ordförande i Arbetsgraderna Jonas Malm. Jonas är på sin fritid frivillig sjöräddare. Det var bland annat i samband med det fritidsjobbet som han kom i kontakt med ägarna till ett av Skottlands stora whiskyföretag, Grants, som skänkte en båt till sjöräddningssällskapet i Lomma, där Jonas är sjöräddare.

Jonas titulerades i inbjudan som whiskykonsulent och whiskykännare. Epitetet konsulent ändrade han själv vid sitt föredrag till whisky-konsument, men han menade att detta är en av förutsättningarna för att lära sig whisky.

Föredragshållaren Jonas Malm fick guldinslaget fluidum
 för sin insats av Trivselkommitténs ordförande Carl-Erik Holm.

Det där med whisky-regioner för särskilda sorters maltwhisky avfärdade han som humbug. Det finns åtta whiskyregioner i Skottland: Lowlands, Highlands, Speyside, Orkney Islands, Skye, West Highlands, Islay och Cambletown. Öarna är i folkmun kända för rökig whisky. Det finns dock alla sorter i alla distrikt i Skottland, enligt Jonas Malm.

De whiskysorter vi fick smaka av var dock alla från området Speysida i norra Skottland och av märket The Balvenie.

Det blev fyra olika sorter:

  • En 40-procentig Balvenie Doublewood 12YO, som lagrats 12 år på amerikanska ekfat och 1 år på europeiska sherryfat. Kostnad på Systembolaget: 469 kr/st.
  • En 43-procentig Balvenie Caribbean Cask, 14 YO, som lagrats 13 år på amerikanska ekfat och nio månader på fat som tidigare haft västindisk rom. Pris på Systemet: 629 kr/st
  • En 47,8-procentig Balvenie 15 YO Single Barrel Sherry Cask, som lagrats på europeiska ekfat och som kostar 990kr/st på Systembolaget.
  • En 43-procentig Balvenie Doublewood 17YO, som lagrats 16 år på amerikanska ekfat och 6-12 månader på europeiska sherryfat. Pris på Systemet: 990 kr/flaska.
  • En 40-procentig Balvenie Portwood 21YO, som lagrats 21 år på amerikanska ekfat samt några månader på portvionsfat. Pris på Systemet: 1490 kr per flaska.

Efter provsmakningen företogs en omröstning om vilken vi tyckte var bäst. Den stora majoriteten röstade på den 21-åriga “juvelen”.

Efter provningen gick vi ner till stora matsalen och satte oss till bords och avnjöt små vårkycklingar med tillbehör och ljuvlig sås därtill. Till detta serverades ett glas Shiraz, och efteråt kaffe och en liten godsak.

/Text: Christer Brynielsson, ORed
Bilder: Bill Hansen, Ordens-fotograf