Fredagen den 27 augusti var det äntligen dags igen – för en efterlängtad gradgivning, en av de som skjutits upp av pandemin. Denna gång “Den Seende graden”, Grad IV, med efterföljande måltidskalas, den absoluta höjdpunkten på arbetsgraderna. 
Knappt 50 Bröder och 13 recipiender infann sig förväntansfulla och med humöret på topp. 

[klang]

Ännu. en glad Broder, Mats Eneskär. Foto: Anders Andersson.

Det var ju nästan ett år sedan vi firade gradgivning senast, Grad IX förra hösten och den Grad IV som vi skulle ha haft i våras, den ställdes ju in.

Två bilder på våra Styrande: Överst inmarschen i Matsalen
Foto: Anders Andersson.
Nederst glada Styrande på plats. Foto: Christer Brynielsson.

Corona-regler

På grund av det rådande läget med Covid 19 hade våra Styrande sammanställt restriktiva ordningsregler: Endast bordsservering och sittande förtäring av drycker och max 8 Bröder vid varje bord. Dessutom: Avprickning direkt innanför ytterdörrarna och Ordningsmän som släppte in deltagarna några i taget. 

På given signal var det sedan dags för Bröderna att bege sig till Bellmanssalen. RSK gick först, därefter RGK och sedan i fallande ordning. Allt detta för att värna om Brödernas väl och ve.

Trots dessa nya regler flöt det mesta på ett smidigt och värdigt sätt. Gradens genomförande, som vi av förståeliga skäl inte kan berätta om här, genomfördes och cirka kl 20.30 var det dags för middagen.

Äntligen!

“Äntligen! Äntligen ser vi det bricolistiska ljuset i tunneln så skarpt att inte ens de mörkaste solglasögon hjälper! Äntligen så får vi Bröder träffas i Bricole rum under muntra och anständiga former. Med all sannolikhet efter detta långa uppehåll har min Bror drabbats av åkomman Abstinenses Bacchanalis.” Så skrev Arbetsgradernas Ordförande Lars Löfberg i sin inbjudan. Och den abstinensen var det många som var drabbade av.

Ny krögare

Providören Johan Solstad (in action här ovanför i ett foto av Christer Brynielsson) hade låtit meddela att det skulle serveras snapsvänlig förrätt, en sillamacka. Därpå Dansk fläskstek med rödkål, äpplemos, gräddsås och brynt kulpotatis. Detta kunde han göra i kraft av en alldeles ny krögare i Siriuspalatset – Magnus Leandersson. Magnus är 50 år och till vardags kock för ett äldrecentrum i Trelleborg. En av hans paradrätter är just dansk fläskstek.

Ny krögaren Magnus Leandersson. Foto: Anders Andersson.

Providören Solstad var så nöjd med resultatet att han utbrast: “Jag hade inte gjort det bättre själv”. Efter att ha gått runt och kollat med bröderna fick han samma resultat, alla var nöjda. Det var en bra början för vår nye krögare.

En bra början

En bra början blev det också för vår nye vice Ceremonimästare Johan Sundqvist (Bilden ovan i ett foto av Anders Andersson), som debuterade denna kväll med den äran. Han briljerade med att kunna flera delar av det långa ceremonielet utantill. Imponerande! Det tyckte även kvällens ordförande Jonas Malm, som i sitt tacktal berömde sin broder Ceremonimästaren.

Alvin Paul framförde ett par visor av Stefan Demert.
Foto: Anders Andersson.

Mycket i denna gradgivning fick av Pandemi-skäl göras på ett annorlunda sätt än tidigare. Men vi kände igen det mesta. Alla var nöjda med att kunna ses igen, äta gott, ha trevligt tillsammans med andra PB-bröder och kunna lyssna och uppleva Körens visor, lyssna på en vissångare av rang i Alvin Paul, lyssna på Musiken och uppleva det speciellt stämningsfulla ceremonielet i denna grad.

Talen

Ordföranden Jonas Malm (Bilden ovan tagen av Anders Andersson) sa i sitt tal till recipienderna: “Ni har nu vandrat en bit på vår väg och den har varit extra långa pga pandemin. Ni har med detta visat att ni inte bara varit uthålliga  utan även välförtjänta att upphöjas”.

Recipienden Peter Nilsson (bilden ovan – foto: Christer Brynielsson) kontrade med ett tal där han på ett humoristiskt sätt hela tiden återkom till siffran 4, siffran för Graden. Han hade under sina ungdomsår undrat vad som egentligen händer på 4:an (buss 4). Nu visste han vad som händer på 4:an (Grad 4). Och mycket av det som han fått veta var enligt honom som de fyra årstiderna eller de fyra väderstrecken. Han tackade för den goda maten och tyckte att det var skönt att han slapp lämna lokalen på alla fyra…

Text: Christer Brynielsson.
Fotografer: Anders Andersson och Christer Brynielsson.

[/klang]