Den andra graden genomfördes i Malmö Par Bricole fredagen den 27 januari med ovanligt många recipiender – 28 stycken.


Totalt deltog 146 bröder vid middagen som följde på gradgivningen. Av dessa var fem gäster från Moderlogen i Stockholm samt Göta Par Bricole i Göteborg.

Det var så fullt att det var svårt att få plats i Siriuspalatsets Bellmansal och den inledande processionen hade svårt att att komma fram mellan middagsborden i matsalen.

Hela graden genomfördes i en mycket glad stämning med många härliga kommentarer både från de Styrande, kvällens Ceremonimästare Jonas Malm, kvällens Ordförande Lars Löfberg och från de blivande Överkommendörerna, recipienderna.

Middagen inleddes med ett roligt “störande moment” med den Bacchanaliska Theaterns Lars Idoff, som kom in och var sur över diverse saker, men som blev på gott humör eftersom han fick gå på PB.

Förrätten som bestod av grovt bröd med Lantpaté med cumberlandsås intogs samtidigt som den Bacchanaliska Sångkören inspirerade med tre stycken, som vanligt, ljudliga och mycket väl sjungna snapsvisor.

Vid middagen framförde även den Bacchanaliska Musiken ett njutbart musikstycke, en vals från 1940-talet “Really and truly”, dirigerad av Thomas Gunnarsson.

Ordföranden (Bilden ovan) sa vid middagens avslutning i ett tal till recipienderna bland annat:
– Ni nu har nått Grad 2 med bravur och glans och skådat saker som ni inte trodde var möjliga! Men fortfarande söker ni svar…
– Ni trodde ni skulle få svar på era frågor idag men nej… er vandring är som våren, just nu anar ni, men får inte mer. Men njut ändå och varen bland oss välkomna.

Han skålade därefter för de nya 2:ornas välgång.

Recipiendernas tacktalare Niclas Folkesson (bilden) tackade för musik, mat och den tillställning som de fått vara med om. Han sa bland annat:

– Vid Grad 1 var det mörker. Det var skratt, spänning men också ett visst mått av inkluderande och hopp om en ljus framtid.

– Det hoppet har nu infriats lite grann, menade han och avslutade med att det varit fantastiskt att ha blivit upplyftade.

Peter Sahlin, Moderlogen höll gästernas tacktal och tackade för kvällens meny, som han gissade var lagad av Kockarnas Zlatan. Han tackade även för ett verkligt trevligt bemötande och Skålade för Malmö PB.

Text: Christer Brynielsson
Foto: Mats Attin