Den 7 december hölls festernas fest inom Malmö Par Bricole, den stora Barbara-festen i Malmö Rådhus med 228 Bröder närvarande, varav tre från Göta Par Bricole. Trots stormen Sven och det dåliga vädret var det bara två, som ställt in sin medverkan.

Oversikt-Knutssalen2013

På programmet stod både pampiga processioner i tre avdelningar, dubbning av nya Guvernörer och Vice Guvernörer, bekransning av Jubelkommendörer som varit med i PB i 50 år, dubbning av Hederskommendörer (25 år), stipendieutdelning, medaljregn, kommendörsbalett och en hyllning till Barbara framförd av St.M. Emeritus Lennart Fahlback.

Jubelkommendörerna dekorerades med både band och krans, inbjöds till en skål med de styrande och hyllades med ett trefaldigt leve!

Hederskommendörerna dubbades med HedersKommendörs-stjärnan.

Par Bricoles Stipendium som ska utdelas till talangfulla Bröder inom Musiken, Kören eller Theatern som är i början av sin Bricolistiska gärning för att de ska fortsätta utveckla sina talanger, gick till Carl-Magnus Trygg.

Vår högtidsbål med ”synligt, ljuvligt fluidum, Barbara till ära och samtelige Bröder till smörjelse” utbasunades efter högtidstalet till Barbara genom att de Styrande bjöd fram grad för grad att delta i avsmakandet.

Ordens BalettMästare Mikhail Bogatýrev bjöd upp till den sedvanliga och festliga Kommendörsbaletten, då ett urval av våra nya Bröder av Första Graden ombads framstiga för att undervisas i de konster som vår balettmästare så fulländat behärskar, Can Can med mera! GeneralCeremonimästaren slog därefter fast att de nya Kommendörerna hädanefter borde kunna tituleras dansörer.

– I era fötter ser vi spirande talanger! Måtte dessa, och era övriga förmågor, snart föra er vidare till allt högre Grader i vårt Sällskap, sa han.

Stor talang fanns det gott om också på annat håll. Våra Vissångare framförde ett par Bellman-sånger och Theatern bidrog med en ”Hyllning till Barbara på hennes egen fest”, som var både sång och rapp. Bland artisterna fanns glädjande nog  nya förstagradarna Benny Ahmbohm och André Lundqvist samt Lars Andersson och Lars Johnson.

Deras hyllning innehöll bland annat följande rader:

” Tack för vänskap och vin och ett glatt humör! Tack kärlek ock, som vid dörr’n står och gläntar! Tack matjessill och oxfilé, tryffel och smör! Tack för allt behag som i matsalen väntar! Tack drycker och kaffe och allt, som är bra! Tack Barbara, Tack, Tack, Barbara!”

Festen, som började i Rådhusets vackra Landstingssal, avslutades med middag i den om möjligt än vackrare Knutssalen. Här bjöds inte bara på fin middag utan även på fina framföranden från Musiken och ett potpurri från My Fair Lady med fantastisk sång av Hans-Peter Frank (bilden här under).

HPFrank-solo-Barbara-2013

/Christer Brynielsson, OIM och O.R-r