Malmö PB:s samtliga 22 nya Förstagradare. Namnen hittar du längst ned på denna sida.

Malmö Par Bricole välkomnade 22 nya recipiender vid Första Gradens kalas i Siriuspalatset lördagen den 7 oktober.

138 Bröder deltog vid den högtidliga gradgivningen i Bellmansalen, två färre vid den efterföljande middagen.

Kvällens Ordförande Jonas Malm och Ceremonimästare Rolf Perleij lotsade oss tryggt igenom de olika etapperna denna kväll.

Vad som händer under gradgivningen är som vanligt olämpligt att skriva om eftersom detta skall vara väl förborgat inför kommande års förstagrader. Vi kan väl i alla fall slå fast att ceremonierna denna kväll blev ovanligt lyckade och trevliga.

Middagen inleddes som traditionen numer nästan bjuder på ett roande Störande Moment. Denna gång i form av Theaterns Lars Idoff, som kom infarande i middagslokalen med röd clownnäsa och högljutt ropade att han ville se trattarna (de som hänger på första gradens gradband). Han blev förstås i sedvanlig ordning utslängd från middagen, då han ansågs störa ordningen i salen.

Kören var vid middagen på osedvanligt lysande humör. Sjöng bland annat en snapsvisa i närapå ultrarapid, som efter ett tag övergick till ett solo på temat ”Kvarten går” med Christoffer Månsson i huvudrollen. Fenomenalt!

Även den Bacchanaliska Musiken utmärkte sig denna afton. Hornisten Joachim Casagrande hade hittat ett franskt melodiskt musikstycke med det för kvällen passande namnet ”Dance Kalmouk”. Orkestern fick för detta framförande inhösta stora och välförtjänta applåder.

Vi måste också berömma providörsgruppens Olle Hammar, som denna kväll tagit fram en välsmakande meny bestående av Varmrökt lax-mousse med romsås på bröd följt av Schnitzel Cordon Bleu med purjolökspotatis och pepparsås. Till detta serverades ett välbalanserat och mycket noga utvalt och välsmakande rött vin.

Styrande Mästaren Patric Jakobsson höll ett tal om vår förste ordensskald David Lorenz Beyer. En minnesstund skulle ha hållits vid hans grav under eftermiddagen, men den fick ställas in på grund av allt regnandet. En krans nedlades i stället på S:t Pauli Södra Kyrkogård dagen efter, under söndagen.
Patric läste upp en del av Ordensskaldens verk från den tid då det begav sig och konstaterade att dagens skaldekonst gått ned jämfört med Beyers. Han riktade en uppmaning till de nya förstagradarna med att citera Beyer:
”Varje Broder bär sin prakt, aktad som sin bästa skatt!” samtidigt som han önskade dem lycka till och välkomna i ”vårt glada lag”.

Ordförandens Jonas Malm sa i ett tal till recipienderna att de visat stort mod genom att söka inträde i ett sällskap som varit mer eller mindre okänt för dem. Han hoppades att de kunnat skapa nya vänskapsband och citerade en liten del av Par Bricoles statuter: ”Inbördes Vänskap, Aktning och Förtroende, äro detta Sällskaps huvudsaklig föremål. Att under muntra och anständiga tidsfördriv lindra livets besvärligheter …”

De 22 recipiendernas tacktal framfördes av Arvid Qvarnström (Bilden här ovanför). Han tackade för “en förbaskat rolig eftermiddag och kväll”. Han undrade också lite skämtsamt vilka han och hans medbröder nu kunde kommendera. Första gradens titel är ju ”Nitiske Och I Wingården Arbetsam Kommendör”. Han medgav att de hittills famlat i mörker men hoppades att de inte fallit alltför djupt ner i Bacchi dimma för att kunna ta sig igenom på ett värdigt sätt till nästa grad.

Kvällen avslutades på samma sätt, som den börjat, med ett kvalitativt framförande, nu med vissångaren Eric Sandberg, som tillsammans med Ceremonimästaren på dragspel framförde en fin version av Michael Wiehes ”Stormande vals” (Bilden här ovanför).

Samtliga 95 bilderna från denna grad hittar du efter inloggning på Malmö PB:s BildGalleri för Grad 1-2017. Gå först till sidan “Logga in”. Väl där klickar du på rubriken “BildGalleri” under Malmö PB. Här är en länk: parbricole.se/medlem

Våra 22 nya NOIWAK är i alfabetisk ordning följande Bröder:
1. Karl Attin
2. Lehman Benson
3. Joakim Bomelin
4. Måns Christensson
5. Axel Hambraeus
6. Henrik Hillvik
7. Daniel Hofvander
8. Tomas Håkansson
9. Markus Johansson
10. Rikard Kajland
11. Staffan Löfberg
12. Jörgen Löfstedt
13. Peter Magnusson
14. Staffan Nordström
15. Bengt Olsson
16. Alvin Paul
17. Arvid Qvarnström
18. Daniel Ripoll
19. Henrik Sjögren
20. Lennart Sverremo
21. Henrik Ullstad

/Text: Christer Brynielsson
Ordens-Redaktör