Årets intagning av nya förstagradare, Nitiske Och I Wingården Arbetsamma Kommendörer, blev en ovanligt lyckad gradgivning med hela 20 nya PB-Bröder och en ovanligt trevlig stämning. Bland de nya Bröderna finns till och med en Broder, vars forna släktingar haft ett samröre med en av våra grundare, nämligen Bellman(!).

Bellman-anknytningen består i att Dick Heimstens mormors, farfars, mormors, farfar Anders Mattsson från V Klagstorp tillsammans med Bellman var en av tio faddrar vid dopet av kronprins Gustav IV Adolf 1778. Enligt släktforsningen satt han till och med på Gyldene Freden ibland och drack med Bellman. Samma NOIWAK har dessutom en mormors morfar, som var med i Borgarsångkören som senare blev PB Malmö!

Gradgivningen började traditionsenligt med ett antal scener enbart för våra nya NOIWAKs. Lite synd, men Theatern diskuterar möjligheten att via direktlänk visa vad som sker på storbildskärm för oss andra. Medan dessa hemligheter inträffade, fick vi andra njuta av vissångaren, Erik Sandberg, som för övrigt hade sin son, som en av de nya adepterna, Anton Sandberg. Anton, blott är 21 år, fick den stora äran att hålla recipiendernas tacktal senare under kvällen.

En nyhet, som vår duktiga kör, stod för, var en ”seriös snapsvisa för kyrkosångare”. Denna var betydligt långsammare än de sedvanliga  och avslutades av tenoren Christoffer Månsson med något som väl kan kallas dramatisk opera.

Vi hade även gäster från Moderlogen. Förnämast av dem alla var vår Stormästare Åke Pino Pilotti, som höll ett bejublat tacktal efter maten. Talet handlade mest om hur mycket enklare det är att åka till Malmö eftersom det inte krävs pass för att komma hit. Riktigt besvärligt blir det, berättade han, om man som han själv skulle åka längre söderut och passet gått ut, och det inte gick att legitimera sig över huvud taget eftersom även körkortet gått ut och det inte gått att skriva ut flygbiljetten eftersom skrivaren gått sönder…

Då ordinarie Ceremonimästaren Mikael Risén var förhindrad fick Johan Rydelius axla hans mantel, vilket han gjorde så eminent att han av Stormästaren belönades med ”De Styrandes Medalj”. Han finns med i vitt längst bak i bilden på kvällens samtliga ämbetsmän här intill. För ovanlighetens skull höll mötet denna gång också tiden. Mötet skulle sluta 22.07. Det slutade 22.06!!!

 

/Christer Brynielsson, O.R-r