De 13 Bröder som ställde upp på bild vid Jönköpingsbesöket den 18 mars.

Lördag den 18 mars klockan 09:00 då regnet öser ner, bakom Malmö Opera/ ”Stadsteatern”, rullar jag in på parkeringen. Under ett paraply ser jag fyra bröder tät sammantryckta för att komma undan regnet. I bilarna sitter ytterliga bröder i väntan på bussen.

Så kommer då den vita skinande bussen och den heter till och med SOL – Sohlbergs Buss. När alla kommit in i bussens värme och när vår reseledare Henrik Fahl på olika sätt fått oss att må bra och när vi känner värmen stiger i kroppen. Då börjar både anekdoter och historier att cirkulera bland de 19 ämbetsmän som var på väg till systerlogen i Jönköping.

Vid Laganrasten mitt i det snöblandade regnet stannade vi för en rast med lite tilltugg. Vi sjöng också en av våra mer kända visor”Än en gång däran Bröder …” med tillhörande ritual.

Resan gick geschwint och straxt efter att Jan-Olov sjungit sin variant av ”I Apladalen i Värnamo” rullade bussen in i de centrala delarna av Jönköping.

Våra värdar med Styrande Mästaren Gunnar Gotte i spetsen hälsade oss välkomna och såg med hjälp av 2.RO Anders Sundberg till att vi fick lunch, pytt i panna med öl. Dessutom delade Styrande Mästaren ut medaljer till dem som var med för första gången och de som i övrigt gjort sig förtjänt av detsamma.

Vi hann vila någon minut och blicka ut över den blanka, sjön Vättern med Husqvarnas höga berg till höger och det något mer platta Hjo till vänster.

Påklädning av högtidskläder, svart väst, inklusive uppvärmning företogs. Samling klockan 16.30–16.45 för att möta övriga bröder. Därefter gästernas intåg i den vackra festsalen, Spegelsalen, där vi fick möta alla våra Jönköpingska bröder.

Sedvanligt kapitel genomfördes där Oförgängligt Skinande Bröder upphöjdes till Durchseende Bröder. Gästerna var många till antalet från både Malmö och Göta PB, men man hade gjort en bra bordsplacering så alla fick ett intressant utbyte av erfarenheter och en bra möjlighet till diskussion i Par Bricoles anda.

Jönköping Par Bricole upphöjde recipiender till den fjärde graden. Gradens budskap, som visade recipienderna den rätta vägen, genomfördes på ett elegant sätt flankerade av kör och en imponerande orkester med ett härligt inslag av blåsinstrument. Utsökt mat från förrätt till dessert och därtill Fluidum i rätt mängd och till rätt tillfälle. Den Bacchanaliska Musiken utrustade sig med tyrolerhattar och framförde från scenen ett par härligt medryckande låtar som avslutades med “Ein Prosit der Gemütlichkeit”.

Jönköpings CM tillsammans med Malmös reseledare Henrik Fahl .

Malmö bidrog med ett inspirerat tacktal av Henrik Fahl. Vår illusionist Dan Kirsch blev utsatt för en utmaning där han utan förvarning blev tillfrågad att utföra några trollkonster – Ge mig ett headset och 5 minuter så fixar jag det, blev hans snabba svar!

När sittningen på Stora hotellet var till ända inbjöds vi till Jönköpings kansli där vi bjöds på nattamat och dryck och djupa diskussioner fram mot småtimmarna.

Därefter intog denna skribent vilande läge. Frukost sedan fortsatt vila i bussen på väg hem. Samtliga ämbetsmän begrundade under resan sina intryck och tackade Henrik och busschauffören för ett gott utfört arbete.

/ Text: Jan Bäckstedt, PN
Bilder: Tony Rosenquist, OPd-r