Den 9 november begav sig 15 Vice Guvernörer med måhända en aning nervösa sinnen till Siriuspalatset för att för första gången förena sig med Malmö Par Bricoles Riddare-bröder. De 15 var Benny Ambohm, Mats Attin, Leif Bengtsson, Anton Daag, Mikael Ekström, Jonas Färnström, Olle Hammar, Lars Holmström, Hans J:son Green,  Stefan Johansson,  Kjell-Arne Landgren, Mikael Lindhe, Paul Ljungqvist, Lars Winther-Hansen och Zivko Korecic (bilden här under).

Det blev som vanligt en av PB-årets absoluta höjdpunkter med inte bara en festlig gradgivning utan även en synnerligen välsmakande skånsk gås med alla tillbehör och sist men inte minst en härlig och uppsluppen stämning.

Detta senare förorsakades inte minst av ett antal fina framträdanden. Den Bacchanaliska Kören var i sitt esse med både Yesterday-varianten “Gäss te dej” och Malmö PB:s 15 verser långa Gåsa-visa från 1893 av N.G. Strömberg, där 15 av Körens medlemmar sjöng var sin vers solo och där de församlade 116 bröderna sjöng med i refrängen till varje vers.

Dessutom fick vi njuta av tre stycken synnerligen trevliga artistframträdanden från Ordens-Trubaduren Jan Ek och dragspelsvirtuosen Rolf Perleij. Det började med att Rolf Perleij framträdde med en teatralisk uppläsning av Fritiof Nilsson Piratens text om skåningen “Skåningen är inte som andra” (denna text kan du läsa i sin helhet i den här länken).

Rolf Perleij.

Därefter framträdde Jan Ek med gitarr och sång tillsammans med Rolf Perleij på dragspel med två verkliga örhängen. Först Lasse Dahlqvists “Lite grann från ovan” eller “Jag är en liten gåsapåg från Skåne” och här lade han dessutom till den extravers som Edvard Persson skrivit eftersom den versen enligt trubaduren är lika aktuell idag som den var då den skrevs. Hela texten plus den lilla extraversen som Edvard Persson skrev hittar du via följande länk. På detta följde ett “planerat” extranummer med visan “En liden liden vit kanin” av Sven Gustafsson. Texten till denna hittar du via följande länk! Alla dessa framföranden bemöttes förstås med stort jubel.

Rolf Perleij på dragspel, Jan Ek sång och gitarr.

Vi fick också i sedvanlig ordning uppleva ett roande Störande Moment från tre av Theaterns medlemmar: Lars Idoff, Lars Johnsson och Kenneth Parnefjord, då två förvirrade gässlingar rusade runt i salen och sökte på borden. Efter att de blivit vederbörligen utslängda var ordningen återställd.

RiddareCeremonimästaren ser bekymrad ut då gässlingarna” rusar in och stör.

Medan dessa framträdanden pågick jobbades det febrilt i köket, inte minst med den nu traditionsspetsade svartsoppan. Den spetsades enligt Ordens-Providören Tony Rosenqvist, denna kväll med tre liter konjak. Det var nog inte därför som somliga vid bordet tycket att soppan smakade som en ovanligt stark pepparkaka… Skämt åsido var kvällens meny mycket välsmakande.

Kvällens Ordförande Deputerade Styrande Mästaren Göran Jacobsson, som såg ut att trivas mycket väl i rollen som vikarierande Ordförande, hälsade de 15 nya sjättegradarna varmt välkomna till deras första riddaregrad med orden “måtte vi få uppleva många härliga bricolistiska upplevelser tillsammans!”

Denna kväll, då vi var sammanlagt 116 bröder samlade fanns även två gäster, från Moderlogen och från Jönköping. Tacktalet för dessa hölls av Moderlogens Jonny Jensen, som tyckte att det var härligt att vara tillbaka i Malmö, trots att han är urstockholmare sedan sex generationer. Det var andra gången han åt gåsamiddagen i Skåne. Första gången mindes han, var det en person som hela tiden ropade “Hjälp jag nyktrar till!”. Detta var dock inte hos oss i PB, där vi ju lär oss att anständigt dricka. I stället för “en sexa Skåne” fick han hos oss “en sexa i Skåne”…

Lars Winther-Hansen.

Recipiendernas tacktalare Lars Winther-Hansen berättade att han fått frågan av sin äldsta son vad vi gör i PB. Varför är det bara gubbar? Har ni alla samma kläder? Håller ni på med hemligheter? Får vem som helst vara med?” Pappa berättade hur han försökte svara efter bästa förmåga, innan sonen avbröt och sa: “Pappa du behöver inte förklara mera, jag förstår precis. Din pingvinklubb fungerar ju som vilken Motorcykelklubb som helst!”…

Tacktalarens lite mer seriösa ansats till svar på frågan varför gör vi det här, blev att det är trevligt att umgås med trevliga människor i ett trevligt sammanhang och trevliga miljöer. Det finns, menade han, en lätthet i detta Sällskap som jag tror att vi alla uppskattar. Bevekelsegrunderna för att söka sig till PB varierar men en återkommande sak på en övergripande nivå är Gemenskapen.

– Man har hört talas om oss och vi tycks ha ett grundmurat gott rykte. Vi kan fundera en stund över hur samhället såg ut 1878 då PB bildades och vad det var som drev dåtidens Bröder till vårt Sällskap. Kanske var det samma kraft – känslan av ett vara del av en bestående gemenskap?

Text: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör
Bilder: Christer Brynielsson, Krister M Berggren, Arne Winquist och Lennart Bendz.

Fler bilder från denna fest (inklusive porträttbilder på samtliga recipiender) finns i vårt BildGalleri!

Gå till rubriken Logga in. Klicka därefter på länken parbricole.se/medlem och skriv sedan in den inloggning du fick när du blev medlem hos oss.