139 Bröder från Malmö, Göta och Vänersborgs Par Bricole firade fredagen den 7 september den Tredje Graden med efterföljande måltidskalas. Det var många som efteråt menade, att den Bacchanaliska Theatern, Musiken och Sångkören gjort det igen (för vilken gång i ordningen?) – ordnat den bästa och trevligaste Tredje graden “någonsin”...

Det är förstås väldigt stora ord, som säkerligen kan motsägas av de som var med förr, men stämningen var denna kvällen hela tiden på topp och deltagarna var mycket mycket nöjda med vad de fått vara med om. För oss som är lite “yngre” inom Malmö PB var det “bästa 3:an någonsin”… Det har det för övrigt varit flera gånger förr… Men nu var det ännu bättre än förra “bästa”…

Det hela inleddes som brukligt är med upphöjningen av ett antal Klara Och Befallande Överkommendörer till Oförgängligt Skinande Bröder, 12 stycken från Malmö Par Bricole och en Broder från Vänersborgs Par Bricole.

Malmö PB:s tolv nya Tredjegradare tillsammans med Håkan Engelbrektsson från Vänersborgs Par Bricole. Malmös nya tredjegradare är Carl Attin, Lehman Benson, Joakim Bomelin, Måns Christensson, Axel Hambraeus, Henrik Hillvik, Markus Johansson, Rikard Kajland, Kåre Levring, Daniel Ripoll, Henrik Sjögren och Henrik Ullstad.

Tre nya och nöjda Tredjegradare väntar på middagen.

De 13 recipienderna fick bland annat tillsammans med övriga församlade uppleva en föreställning av Carl Hervelius Sileni-opera med flera härliga rolltolkningar. En av skådespelarna/sångarna, Bjarne Bülow, slog senare vid middagen ett slag för demokratin genom att rusa in med ett plakat med texten “Frihet-Jämlikhet-Broderskap” och uppmanade de församlade att rösta på honom vid söndagens val. För övrigt var dock kvällen befriande utan valfläsk.

Bjarne Bülows “röstfiske” innebar bara att han
blev utslängd från middagen.

Providörernas Olle Hammar hade denna afton ställt samman en mycket njutbar måltid med en rejält tilltagen skiva Lantpaté med cumberland på rågbröd och tillbehör, följt av en talriksstor Cordon Bleu med sky och purjolökspotatis. Till detta serverades ett noga utvalt vin.

Den Bacchanaliska Sångkören var också den denna kväll i högform med snapsvisor, vinvisor m.m.. Och vi fick än en gång uppleva fina framträdanden av vår nye vissångare Alvin Paul. Han framförde bland annat den irländska visan Molly Malone (också känd som “Cockles and Mussels”). Detta och andra framföranden han gjort tidigare renderade honom en medalj av de Styrande. Styrande Mästaren underströk dock att det var för alla framtida framföranden, som han kunde komma att göra.

Vissångaren Alvin Paul.

Gästernas tacktal hölls av Nils Wendels från Göta Par Bricole. Han sade bland annat att han upplevde den Sileni-opera, som framfördes denna kväll som en fantastisk föreställning. Han tyckte att det var underbart att Bricoleriet har så många fantastiska begåvningar, och då syftade han inte enbart på skådespelarna och musikerna i Den Bacchanaliska Theatern och Den Bacchanaliska Musiken i Malmö utan även på operans skapare Malmö PB:s 92-årige Carl Hervelius, som också var med denna kväll (bilden här under).

– Denna föreställning går utanpå det mesta. Det finns inget utanför Bricoleriet som kan mäta sig med det, sa Götas Nils Wendels och uppmanade Malmö-bröderna att vara stolta över vad de presterat.

Kvällens Ordförande Lars Löfberg (bilden ovan) liknade i sitt tal till recipienderna Par Bricoles grader med våra årstider och att man vid dessa i likhet med vid årstiderna kan hitta nya vänner, ny gemenskap, nya platser, som sedan kan bli livslånga bekantskaper. Han uppmanade recipienderna att “njuuuta” av sin upphöjelse och de nya vänner de får genom Par Bricole.

Recipiendernas tacktal framfördes av Henrik Ullstad. Hans väl genomarbetade tal var på vers. Det var så fint, så vi återger hela talet:

“Käre bröder. så låtom oss supa frid”
Det skaldade Bellman en gång
Sådant sade man lätt uppå Gustavs tid
Till cittrans stämma och sång.

Nu sökes det sköna i mediers skval
Bland skvaller och såpvarieté
Nu lider var karl av postmodernt kval
Och cittra – vem har tid för de´?

Men vi vet ett ställe där själen blir varm
Med allvar och skämt i förbund
Som tagit en paus ifrån samhällets larm
– där sorgerna glömmas en stund.

Det lystrar till namnet som gör en så glad
Vi funnit vår lustgård till sist
Där bröder och glas stå i skönaste rad
Och PB är namnet, jovisst!

Så lystring! Och granne, gör nu som jag gör
Ty tredjegradsbrödernas kår
För PB och bröderna gör vår honnör
Och tömmer pokalen – gjuter!

 

Henrik Ullstad.

 

/Text: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör
Bilder på denna sida: Christer Brynielsson och Peter Nilsson

Över 100 bilder från middagen och på våra recipiender finns att bese på vårt Kanslisystems BildGalleri. Detta når du genom att logga in via menyrubriken “Logga In” omedelbart under det stora bildspelet på vår hemsida.