132 Bröder deltog vid Malmö Par Bricoles Grad IV fredagen den 13 april i Sirius-palatsets Bellmansal. Det var dessutom ovanligt många som recipierade till den fjärde graden. 26 styckentredjegradare, som denna kväll graderades upp till den ”Seende” Graden.

De nya Fjärdegradarna är i alfabetisk ordning:
Jakob Attin, Anthon Berglund, Henrik Berkesköld, Edward Boncina, Adnan Hadzimesic, Alf Hedetoft, Bertil Hedåker,
Erik Hultgren, Fredrik Håkansson, Tomas Håkansson, Allan Jonasson, Michael Kemvik, André Kronvall, Jörgen Löfstedt, Staffan Nordström, Bengt Olsson, Alvin Paul, Jonas Pölda, Robert Reis, Peter Rupcic Åslund, Jimmy Serler, Carl Skröder, Christoffer Sundqvist och Lennart Sverremo.

De prövningar som Bröderna fick utstå publicerar vi av traditionella skäl inte här. De får man själv uppleva.

Efter gradgivningen fortsatte den bricolistiska festen nere i Sirius-palatsets matsal med middag, tal och flera härliga framträdanden.

Kvällens Providör Providör Olle Hammar som till sin hjälp hade bl a Gustav Nord och Lars Winther-Hansen, hade knåpat ihop en välsmakadande måltid som bestod av tre danska smörrebröd till förrätt samt kycklingfilé serverad med kaprissmör och potatisgratäng, som huvudrätt.

Men även vid denna middag fanns inslag, som så att säga ingår i graden och som vi därför inte vill yppa något om för de som ännu ej fått denna grad.

Vad vi kan berätta om är dock en del om den härliga stämningen och diverse annat. Som t.ex. ett roligt och tankeväckande  ”Störande Moment” som utfördes av den Bacchanaliska Theaterns Lars Idoff och Lars Johnsson.

Lars Idoff som upprörd kvinna.

Lars Johnsson, som “Dagens Bikt-präst”.

En aktör, Pastor Pastör, (Lars Johnsson) kom in i prästskrud och tog emot ett mobiltelefonsamtal till ”Dagens Bikt”. Samtalet kom från en upprörd kvinna (Lars Idoff) som berättade att hon syndat, men att hon varit nödd och tvungen, då hon inte såg någon annan lösning på sina problem. Hennes brorson har påstått att kvinnan skulle vara förvissnad. Hennes make hade dessutom inte varit inom husets väggar på flera veckor. Och hushållspengarna hade börjat tryta så hon hade “sett sig tvingad att vidta åtgärder”. Det var också kallt och ensamt på kammaren när Assessor Geisler kom och förbarmade sig. Hon fick fem blanka specie Riksdaler av Assessorn för att hon tvingades bryta mot sjätte budet för sin och sin lille sons skull. Pastor Pastör ålade henne som bot att ta 12 Ave Mariekex utan vätska och sedan vissla Marseljäsen…

Carl-Eric Carlberg.

Strax efter detta Störande Moment hoppade Brodern av Svarta Korset Carl-Eric Carlberg in i debatten kring Svenska Akademin och alla avhoppen därifrån genom att återge ett mail han fått från sin broder:

En läcka inom Akademin skulle ha avslöjat att ledamöterna vid nästkommande torsdags möte ska komma att rösta om ett förslag till ny devis som ersättning till den uttjänta SNILLE OCH SMAK. Enligt samma källa skulle det föreligga två förslag, där de kvinnliga ledamöterna förväntades rösta för DILLE OCH SVEK, medan de manliga skulle förnedra KILLE OCH SMEK. Utgången förväntades bli att männens förslag skulle vinna, inte bara för överlägsen numerär utan “även för att manliga ledamöters röster av naturliga skäl bör tillmätas större vikt än kvinnligas.”

Även detta framförande framkallade stort jubel. Chorchef Hans-Peter Frank föreslog med anledning av detta en ny hashtagg – #Akademitoo.

En av kvällens recipiender, Allan Jonasson (bilden ovan)  från Malmö Opera, firade gradgivningen med att tillsammans med sin fadder Thomas Gunnarsson framföra ett bejublat stycke på fiol, “Partly Sonny” av amerikanskan Elaine Fine. Samma recipiend fick senare äran att framföra recipiendernas tacktal. Han tackade för graden men tyckte att det var lite märkligt att de 26 först anklagades för spionage men sedan ändå fick veta ”hela rubbet”…

– Trodde ni ja, teaterviskades och häcklades det på flera håll i salen.

Kvällens Ordförande Lars Löfberg välkomnade de nya Fjärdegradarna med att bland annat uppmana dem att inte glömma de fyra pelarna i vårt sällskap: Ordning, Styrka, Munterhet och Förtrolighet.

Kören framträdde denna kväll flitigt och skickligt till övriga bröders glädje.

Efter nästan sex timmars gradgivning och middag förkunnade Ordförande Löfberg att kvällens fest var till ända.

Lars Löfberg.

Hela Ämbetsmannagänget från 2018 års Fjärdegrad.

Till sist ett par Mingelbilder fotograferade av Lennart Bendz.

Resterande  drygt 60-talet bilder från den här kvällen kan du se i vårt BildGalleri genom att klicka på Menyrubriken “Logga in” överst på sidan och därefter klicka dig vidare med din inloggning.

Kaj Larsson och Åke Oxhamre.

I baren före gradgivningen: Kanslichef Peter Svenburg, 2v GCM och Ordens-fotograf Mats Attin och längre bak Anders Bergman och Jan-Olof Bengtsson

På denna bild 2:e Riddare-Ordningsman Johan Revstedt samt Börje Christensson.

Text: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör
Bilder: Bill Hansen, Lennart Bendz, Mats Attin, Christer Brynielsson