Gruppbild på de 12 nya Nionde-gradarna (i alfabetisk ordning): Joakim Casagrande, Ken Ceder, Rickard Elmqvist, Magnus Eneskär, Magnus Fahl, Gösta Hallström, Axel Jakobsson, Ulf Johansson, Stefan Leo, Anders Nyquist, Rolf Perleij och Mikael Wärn.

Här följer ett referat från den stora händelsen skriven av en av recipienderna, Stefan Leo, som numera kan titulera sig KMR eller Konung Magnus Riddare.

“Min gradering till Konung Magnus Riddare

Förväntningarna inför denna gradering var stor. Vi har ju inte haft något kalas i vingården sedan grad II i februari p.g.a. Coronan.

Det hela började med ett överraskande brev innehållandes ett fint papper där de Styrande berättade att de ansåg att jag borde upphöjas till Konung Magnus Riddare. Jag skulle även bestämma mig för valspråk, som skall passa för mig i min fortsatta Bricolistiska vandring. Mycket stolt för utnämningen började jag fundera på ett lämpligt sådant. ”För Sverige i tiden” är ju fint, men redan taget… Så småningom kom jag fram till att ”Minns bakåt tänk framåt” sammanfattar på ett bra sätt hur jag är och passar även in i Bricollistiska sammanhang.

Iklädd hela vår riddarutstyrsel med lackskor, frack, gradband och dekorationer gick jag mot Siriusorden med spänning i sinnet. Det var faktiskt ganska skönt att vi max fick vara 50 bröder denna gång. Inte så trångt och stimmigt i vestibulen och ingen kö till baren. Vi var 12 bröder som skulle upphöjas. Vi fick höra att vi hade ett åldersspann på 44 år. Tre var äldre än mig.

Det hela började med att 1:e Riddare-Ordningsmannen Magnus Strömland visade ner oss i en sal där vi hälsades välkomna. Därefter var det dags för själva ceremonin. På ett led leddes vi in i Bellmansalen där våra faddrar och andra med minst grad 9 redan satt på plats. Vi leddes fram till de styrandes podium där vi ställdes i två rader och fick hälsa på de Styrande med en djup bugning.

Nästa steg var själva ceremonielet och gradgivningen, som jag dock inte kan avslöja något om av hänsyn till Bröder, som inte har Grad 9 ännu. I ceremonin fanns många tal om vår utnämning till KMR och vad detta innebär för oss. Allt varvades med musik och det var mycket stämningsfullt och högtidligt.

Riddare-Ceremonimästaren utropade till sist ”Procession!” och vi kunde lättade konstatera att vi alla klarat vår gradering. Ordensfotograf Bill Hansen ställde upp oss för gruppfotografi och sedan även för enskilt porträttfoto innan vi släpptes fria ner till baren. Vi kände oss mycket lättade efter allvarsstunden i Bellmansalen och blev gratulerade av de bröder som bevistat vår utnämning, inte med handslag, bara armbåge mot armbåge i god Tegnell-anda.

Efter att ha förfriskat oss och försett oss med snaps och avec tog vi så plats i matsalen. Det var dukat med ett antal runda bord denna gång, vilket fick mig att tänka på historien om ”Riddarna runt det runda bordet”, ny-dubbade riddare som vi var! Men tanken var nog egentligen bara att vi skulle sitta med visst avstånd mellan oss.

Efter sedvanlig inledande procession av de Styrande och flera inledande tal och Providörens presentation av maten kunde vi först runt klockan 21 börja på förrätten. Vi recipiender var i alla fall ordentligt hungriga efter vår graderings-prestation! Traditionsenligt måste så klart varje snapsskål inledas med en visa av vår fina kör. Det blev som vanligt fyra snapsvisor varav jag tror att den sista var en ny, norsk variant. Efter att förrätten inmundigats blev det underhållning av hög klass! En liten orkester bestående av fem av våra skickliga musiker, varav en var recipienden Joakim Casagrande på valthorn, fick vi bl.a. höra ett par stycken av Rikard Strauss.

Huvudrätten kom in först vid 22-tiden och vi höll vår sedvanliga hyllning till vår kung och hela kungahuset. Våra servitörer var försedda med munskydd och då mindes vi hur det störande momentet skojat om Coronan på grad 2 i februari. Inte visste vi då hur det skulle bli…

Efter maten blev vi underhållna av Eric Sandberg och recipienden Rolf Perleij som framförde låten Trubbel av Olle Adolfsson och en visa av Mikael Wiehe. Mycket fint framfört!

Styrande Mästaren Bo Alerskans  var så här glad
över att äntligen få hålla en gradgivning igen.

Styrande mästaren Bo Alerskans höll talet till recipienderna. Än en gång fick vi höra hur högtidlig och viktig denna upphöjning är. Sedan var det dags för recipiendernas tacktal som föll på Magnus Eneskärs lott. Han höll ett mycket roligt tacktal med mycket rim medan han gick runt på golvet och lockade fram många skratt. (Du kan läsa hela tacktalet längst ned i den här artikeln.)

Men, även den roligaste av kvällar har ett slut. Fast då hade klockan faktiskt hunnit bli en halvtimme över midnatt! Många begav sig genast hem, men en tapper skara inklusive denne svensken, ville så klart inte avsluta sin högtidsdag än, utan att ha varvat ner i baren ytterligare en stund. Fick höra dagen efter att min ena fadder blivit kvar ända till klockan 02.

Tack PB för denna roliga och underbara kväll och jag är mycket stolt över att nu vara KMR!”

Porträtt på en stolt Nionde-gradare.

/Stefan Leo, numera KMR

Ett BildGalleri med bilder från Grad 9-2020 finns nu också publicerat. Du hittar det genom att logga in dig under menyrubriken överst på vår hemsida: Medlemssidor/BildGalleri.

Magnus Eneskärs tacktal:

”Äntligen! Det var länge sen. Allt har blivit inställt. Jag har saknat er.
Jag har saknat den pampiga musiken i trean

Jaha, så var det dags igen
Allt för ofta kan man tycka!
Nej, allt för SÄLLAN kan jag tycka!
I dessa tider – kan va’ svårt – Att känna någon riktig lycka

Corona har oss i sitt grepp – Vi tvingas sitta hemma och trycka
Det är precis som om hela livet går med krycka
För många dagens höjdpunkt är – Att rasta sina jyckar

Men vi andra då – som inte har nå’n hund
Vad ska vi ta oss till i denna mörka stund?
Jag ska jobba hemifrån – Jag får inte ens köra till Lund
Jag får inte träffa någon kund – Nej, det finns ingen grund!

Tvätta händerna – Vareviga sekund
Ät inte för mycket – Då blir du rund
Drick inte för mycket – motionera och var sund!
Vid Sigismund!

Vad glad jag är att jag är här!
Vad glad jag är att vi är här!
Bland bröder som oss stiligt smyckat

Vi njutit utav mat och dryck, ja
Detta vill jag kalla lycka!
Nu är det dags – det kan jag tycka

Till alla riddare vi ger tecknet”