Tolv Bröder upphöjdes på Mårtens afton, fredagen den 10 november,  till Sjätte Graden eller S:t Sigfrids Riddarebröder.

De tolv bröderna, som syns på bilden ovan, är Bengt Berg, Hans Holm, Volker Keim, Mats Nilsson, Jonas Persson, Anders Semmelweiss, Johan Sjöström, Leif Svalström, Rubert Svensson, Svengunnar Tiljander, Lars Uhrbom och Anders Vallin.

Vi hade inga gäster från andra loger denna kväll, men matsalen i Sirius-palatset var ändå så gott som fullsatt, Sammanlagt 117 Bröder deltog i det traditionella och välsmakande Mårten Gås-kalaset med Svartsoppa, Gås på skånskt vis med alla de traditionella tillbehören och som avslutning äppelkaka serverad med ljuvlig vaniljsås.

Kvällens Riddare-Ceremonimästare Johan Rydelius inledde med en mångordig och intressant historia om Gåsen, ”denna stora och tunga fågel med lång hals och kraftig ben, som ofta ses som en symbol för Skåne men ibland även symboliserar dumhet, som i uttrycket dum som en gås”.

Rydelius konstaterade dock att gässen är ganska kloka och att vi människor har en del att lära av dem när det gäller samarbete och solidaritet. T.ex. hur gässen hjälper varandra med att göra det tunga jobbet som ledargås, eller hur två gäss följer med och skyddar en gås som faller ur formationen pga av skada eller sjukdom.

Hans version av Mårtensdagens uppkomst handlade om hur man i staden Tours ville göra Martinius till Biskop mot hans vilja, hur han gömde sig bland gässen vars kacklande avslöjade honom. Martinius, som blivit Mårten på svenska, ville sitt fromma sinne till trots hämnas. De högljudda gässen fick känna av denna hämnd då Martinius krävde att hans undersåter varje år skulle slakta och äta en gås, Mårtensdagen var född!

Runt om i världen firas Mårten på lite olika sätt:

  • Holländska barn knackar dörr och får godis
  • Polackerna äter en speciell croissant
  • Slovakerna ger presenter till alla som heter Martin
  • Tyskarna går i tåg, tänder brasor och äter kringlor
  • Irerna slaktar en tupp och stryker dess blod över huset
  • Sicilianarna äter aniskakor och dricker vin
  • Maltesiska barn får en påse med frukt och nötter
  • Portugiserna äter rostade kastanjer
  • Spanjorerna slaktar en gris till vintern
  • Kroaterna välsignar och dricker av årets vinskörd
  • Och vi i Sverige minns den motstridiga Martinius genom en fet gåsamiddag…

Kvällens Providör Tony Rosenquist berättade att Svartsoppan kvällen till ära var spetsad med konjak och stadfäste därmed en tradition. Det hade han nämligen även gjort förra året. Och: En gång är ingen gång, men två gånger är en tradition… Det blev med andra ord en ganska oslagbar svartsoppa…

Bildbeviset – då Providörsgruppen häller konjak i Svartsoppan.

Den Bacchanaliska Kören sjöng traditionsenligt den 15 verser långa Gåsavisan av N.G.Strömberg. Det blev solosång för 15 av Körens medlemmar.

Allt medan gåsakalaset fortskred kom det in rapporter och nyhetsflashar med jämna mellanrum från Svenska landslagets VM-kvalmatch mot Italien. Givetvis åtföljda av jublande reaktioner då vi fick erfara att Sverige först gjort ett ledningsmål och sedan till slut vunnit matchen.

Den blivande Styrande Mästaren Bo Alerskans (bilden här under) hälsade recipienderna varmt välkomna.

Bo Alerskans välkomnar recipienderna.

Han menade att den Sjätte graden är en brytpunkt från mer sorglösa och lättfärdiga sammankomster till mer seriösa och upplysande.

– Tro nu inte att er fortsatta vandring i Bricoleriet blir allvarligt och tråkig. Nej – tvärtom, det är nu sökandet efter det verkliga bricolistiska ljuset påbörjas, sade han.

Han sa också bland annat:

– Ett stort ansvar, som  nu åvilar er, är niten för vårt Sällskaps välgång. Att föra våra traditioner vidare och att aktsamt vårda våra ritualer och att arbeta aktivt för vårt sällskap samt att försöka finna nya bröder.

Kvällen fortsatte bland annat med solosång av Chorchefen Hans-Peter Frank med Hasse och Tages ”Gäss till dej” innan det var dags för recipienderna att tacka för upphöjningen. Det talet hölls av Leif Svahlström (bilden här under), som bland annat konstaterade att allt det som krävs för denna första riddaregrad är ”sådant som gör oss till goda människor”. Han hoppades att han själv och hans elva medbröder verkligen skulle komma att motsvara förväntningarna och att logen ska utvecklas på bästa sätt.

Leif Svahlström tacktalar.

/Text: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör
Bilder: Christer Brynielsson och Ken Ceder.

Fler bilder från detta kalas publiceras inom en vecka! Dessa hittar du under Logga in, Malmö Par Bricole/BildGalleri.