Denna Månadens Profil är en riktig trotjänare, 11-gradaren Carl-Eric Carlberg, som varit med i Malmö Par Bricole i 41 år. Han har synts i Den Bacchanaliska Kören nästan lika länge, i 40 år(!). Han har en del råd som han vill ge till nya Bröder i vårt Sällskap.

Håll ögonen öppna! Gå med i en Talanggrupp! Visa framfötterna! Visa att du är något! Anta ett ämbete! Då kan du gå hur långt som helst, ja kanske till och med bli en framtida Styrande Mästare!

Carl-Eric på en färsk bild vid ytterdörren till hans villa i östra Malmö.

Carl-Eric sjungandes Gåsavisan vid ett Gåsakalas 2016.

Carl-Eric har den högsta graden, Grad 11, sedan år 2010 och har varit med i Den Bacchanaliska Kören i 40 år. För att klara det krävs det förstås att man har en aktningsvärd åldern. Det har Broder Carl-Eric. Han fyllde 86 år i våras.

Carl-Eric är född i Ljungby men uppvuxen i den lilla orten Tjureda vid Helgasjöns strand 2 mil norr om Växjö tillsammans med fyra syskon.

– Jag kan inte tänka mig en bättre plats att växa upp på, säger han. Jag hade en underbar barndom, nära till skogen och sjön och hade alltid gott om lekkamrater. Vi hade alltid roligt och stördes inte av TV…

Till den lilla byn kom under 2:a världskriget under Carl-Erics uppväxt många krigsbarn från Finland. Man pratade mycket om kriget och det som hände. Finnarna var de modiga hjältarna medan tyskarna låg väldigt illa till i folks ögon.

Boken om hembygden norr om Växjö
som Carl-Eric har varit med om att skriva.

– Vi barn lekte att vi var med i Hemvärnet, berättar han. Och jag lärde mig redan som 15-åring att skjuta mauser i den nybildade skytteklubben i byn. Efter hand blev skyttet ett av Carl-Erics stora intressen inte minst under hans 15 månader långa befälsutbildning vid I11 i Växjö. Han sörjer över att PB inte tillåter att han pryder fracken med Arméns Skyttemedalj i guld.

Innan dess 1951 blev det studentexamen på Reallinjen på det svåra gamla viset med både skriftlig och muntlig examination.

Efter de 15 månaderna vid I11 bar det av till Lund och lärarutbildning. Efter två år var han klar med den och kunde söka jobb. Det blev en folkskolärartjänst för 35 pojkar (pojkar och flickor gick i olika klasser på den tiden) vid Sofielundsskolan i Malmö.

– Jag tyckte att jobbet var mycket trevligt, minns Carl-Eric, men han blev ”less på att alla la sig i” hans jobb och ville ha nya utmaningar. Så efter 15 år på Sofielundsskolan blev det Sveriges Radio och framför allt Utbildningsradion.

– Jag arbetade med allt, P1, P2, P4, TV. Vi gjorde så på den tiden. Vi jobbade för varandra.

– Jag älskade det jobbet och så fick man ju hela tiden träffa en massa intressanta människor. Det blev 26 år totalt innan pensionen tog vid.

Malmö Par Bricole kom han med i 1976 tack vare en god vän. Men det var annorlunda på den tiden, menar han.

– Hade jag inte kommit med i Kören hade jag lämnat PB direkt, säger han. Man kände sig väldigt ensam som ny förstagradare. Det är mycket bättre idag. Vi tar bättre hand om våra nya. Vi har helt enkelt utvecklats i rätt riktning.

Ändå menar Carl-Eric att det är oerhört viktigt för den som är ny att engagera sig i någon talanggrupp eller i något ämbete. Det blir mindre ensamt och roligare på det viset.

Anledningen till att Carl-Eric kom med i kören var att sjungit i kör i hela sitt liv, bland annat i Lunds Studentsångförening. Idag har han varit med i Kören i 40 år tills han helt nyligen slutade. Med ålderns rätt. Han fyllde ju 86 år i våras.

Ett av Carl-Eric Carlbergs uppdrag i PB har varit
att skriva Profiler i Par Bricoles tidning Nouvelles.

I PB har han sysslat med det mesta. Han har flitigt medverkat i Nouvelles ett antal år, hoppat in som vikarie för Ceremonimästare, Härold med mera. Det tydligaste avtrycket gjorde Carl-Eric dock som GCM (GeneralCeremoniMästare). I den rollen gjorde han sig bland annat känd för sina bokstavstal, där varje ord i talet började med samma bokstav.

– Det fanns de som skrattade så att dom nästan ramlade av stolarna då jag framförde de talen, säger han. Och så tyckte jag att det var roligt att munhuggas med Styrande Mästaren vid Barbara.

(Ett exempel på ett sådant tal hittar du längst ned på denna sidan)

Bäst I PB?

– Det är kamratskapet och så det faktum att vi ser bakåt samtidigt som vi ser framåt. Vi lever med i vår tid men inser också att Bellman och 1700-talet är viktigt i vårt Sällskap.

Minnen?

– Ja många genom alla goda vänner man fått i Par Bricole. Tyvärr har många nu gått ur tiden.

Carl-Eric Carlberg längst till vänster tillsammans med tre andra 11-gradare,
som varit med länge 
Karl-Erik Holm, Lars-Åke Hankell och Carl Hervelius.

Utöver Malmö Par Bricole är Carl-Erics intressen filateli och annan föreningsverksamhet. Han är med i Smålands Gille och PaltGillet och arbetar gärna med kultur- och historiska frågor från sin hembygd, Värend, de sju häraderna runt kring Växjö. Därför kallar han sig också vird, som är en beteckning på de som vuxit upp i den trakten. Han har skrivit ett otal artiklar om hembygden. Tillsammans med sin bror Gunnar har han bland annat gjort huvuddelen av en hembygdsbok om Tjureda-Åby. Den boken har blivit utsedd till en av vår tids bästa hembygdsböcker. Vartannat år gör han resor tillsammans med kamratföreningen från I11 i Kronobergarnas fotspår. Senast bar det av till Polen.

– Jag blir mer och mer nostalgisk med åren, motiverar han sina intressen för hembygden, skoltiden och militärtiden.

Här är hela texten:

” Landsmän! Likasinnade, levnadsglada ledamöter, lystring!
Lösmynt, lätt lummig legitimerad L-talare-långvarig-lämnar lågmäld
lyrisk, lapidarisk lovsång.
Lullullsbehängde laglige ledaren lätt lovande lansera: lukullisk lördagskväll, lättsmälta lantmannaprodukter, legendariska legymer, lite ljuvligt livgivande litervis, likör läppjas likaså, lemonad lapas liksom lovande läskedrycker.
Ledarlotsens levnadsbeskrivning
Ljus livssyn
Lagom långlagd lutheran, lyhörd, lodjurssmidig
Lysande levnadsförållanden, luxuös lya, levnadsstandarden likställd landshövdingens
Låg, lågt, luktade lågkonjunkturer
Lämnade lättad livsverket, låddor, lakan liksom luxuösa liggutensilier
Lidelsefull lördagar
Luden, liderlig lakansliggare
Likar lidelsefullt linnet långsamt längs loopardsmidiga ledsagarinnans längdriktning
Lekkamraten låter leoparden ljuda
Lyckliggjorda livsledsagarinnan likvärdig Lollobrigida
Längtansfull lössläppt libertin, licensierad liebhaber, lyfter lystet livligvande lagerölet
liknande livselixir likaså
Lummig lustigkurre lätt lilafärgad
Lysande legitimerad lagledare
Lovsång! Lyckträff!
Lyckliga, larmande, livaktiga lyssnare låter ljuda
Lagerkrans! Lyckönskan!
Laudatur!
Lyft lugnt läglarna!
Läppja!”

 

/Text: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör
Bilder: Christer Brynielsson samt PB:s bildarkiv.