Mars månads Månadens Profil är Malmö Par Bricoles Ordens-Trubadur Jan Ek.

Kärleken till musiken har funnits med ända sedan barnsben och under åren har han uppträtt på såväl konsertscener, i tv och radio och ambassader som på bröllop, personalfester och semesterorter vid medelhavet. Han önskar att fler bröder tar chansen att bli vissångare i logen.

Jan Ek är en riktig Malmöpåg, född och uppvuxen i staden där han ännu bor. Hans föräldrar var kyrkligt aktiva och Jan växte upp med såväl en söndagsskola som en kyrka där sång och musik ofta stod i centrum. Redan vid fem års ålder började han lära sig att spela piano. Med en sådan uppväxt kan det vara svårt att sätta fingret på när man första gången började uppträda inför publiken.

– Oj, det vet jag nog inte riktigt. Det måste ha varit någonting inom Betaniakyrkan, kanske som stjärngosse i ett Luciatåg eller liknande, säger Jan Ek.

Om man börjar räkna upp alla grupper och band som Jan har varit aktiv i så kommer listan att bli lång. På 70-talet ingick han exempelvis i den jazz-influerade Werup-Sjöström-gruppen tillsammans med Malmösonen Jaques Werup. Med fritt experimenterade gjorde gruppen sig ett stort namn. Sedermera övergick den i gruppen Storm, där jazzen mer kom att kombineras med rock. Men musiken blev inte enbart ett fritidsintresse. Genom studier på Malmö musikhögskola blev Jan rytmikpedagog, musikdirektör och musikproducent. Han minns fortfarande ett av sina första uppträdanden under studietiden. Då var han bara 20 år.

– Vi hade ett stort uppträdande på Malmö Stadsteater ihop med Malmö Symfoniorkester. Jag skulle sjunga solo, men eftersom ingen annan i gruppen kunde dirigera skulle jag dessutom leda orkestern emellanåt. Och längst fram i publiken såg jag Sixten Nordström, som då var musikledare på musikhögskolan. Först var det som att jag steg in i en bubbla, jag minns ingenting alls. Men sen släppte det som tur var, säger Jan Ek.

Att uppträda är fortfarande nervöst, berättar Jan, men det är också en fantastisk känsla att få kontakt med sin publik och kunna roa eller intressera dem. Större delen av arbetslivet har han varit musiklärare på gymnasiet, men vid sidan av har han haft många olika extrajobb. Ett tag brukade han spendera några veckor om året på semesterorter i medelhavet.

– Man fick oftast vara där gratis tillsammans med en vän i några veckor mot att man uppträdde två till tre kvällar, eller någonting liknande. Det var rätt roligt, säger Jan Ek.

Jan Ek tillsammans med Bacchanaliska Musikens Direktör Tomas Gunnarsson
vid en Bellmandag i Slottsparken.

Att det blev just Par Bricole som Jan fastnade för är kanske inte så konstigt. Själv beskriver han sällskapet som ett av de mest kulturellt inriktade av alla ordenssällskap, med kör, orkester och teater. Dessutom var han själv väldigt intresserad av Bellman och hade till och med en Bellmantrio tillsammans med sin dåvarande fru och Percy Malmqvist. På initiativ av bland annat Bo Sörlin och Carl Hervelius var han med om att återuppliva Bellmandagen, och i början var Bellmantrion med och spelade varje gång.

– Det var härligt och lockade ofta till olika spontanframträdanden inför publiken, säger jan Ek.

1992 gick han med i Par Bricole. Redan 1995 blev han utsedd till Ordenstrubadur. En sådan hade inte Malmö då, även om det fanns i andra PB-loger. Den posten har han haft sedan dess, och många har nog hört hans stämma på logens tillställningar. Dessutom är han engagerad i Theatern, där han bland annat har spelat Barbara i Silinioperan i cirka tio års tid. Jan Ek beskriver det som att han älskar att leka med ord, och gärna vill att hans framträdanden både ska innehålla sång, betraktelser och humor. Uppdraget att sätta ihop nya texter på Bellmanmelodier, som exempelvis hyllningsvisorna till de avgående styrande vid installationen, är mycket stimulerande, tycker han.

Här är Jan Ek vid 2018 års Installation av nya Styrande
tillsammans med en tillfälligt hopsatt orkester med medlemmar ur ComediOrkestern.

– En av de bästa sakerna med Par Bricole är att våra bröder, oavsett hur mycket ljuvligt fluidum som finns innanför västen, visar respekt när det är dags för uppträdanden. Man är tyst och riktar sin uppmärksamhet mot de som framträder. Det ska vi vara rädda om, säger Jan Ek.

Som Ordenstrubadur samordnar han vissångarna inför gradgivningar och andra evenemang. Det finns i dag sex vissångare och Jan ser gärna att fler söker sig dit.

– Det finns nästan alltid folk i de nya graderna som både kan sjunga och spela instrument. Tyvärr glöms vi ibland bort lite grann eftersom vi inte är en stor talanggrupp, men jag vill uppmuntra så många som möjligt att gå med i Vissångarna. Ta gärna kontakt med mig, säger Jan Ek.

Färsk bild på Jan Ek med gitarrfodral.

Nuförtiden är han pensionär och har slutat lära ut musik på stadens gymnasieskolor. Men hans tid fylls ändå. Utöver Par Bricole är han även engagerad i teatersällskapet TSO, han är körledare för Taubekören i Malmö och dessutom borgerlig begravningsofficiant. Dessutom uppträder han ibland på olika fester och tillställningar.

– Jag har alltid spelat och uppträtt. Det är härligt för det mesta, säger Jan Ek.

 

Text: Erik Hultgren
Bilder: Erik Hultgren och bilder från Malmö Par Bricoles bildarkiv.