Det blev en fullsatt TSO-sal när Den Bacchanaliska kören bjöds in till skånsk calvados-provning från Skånska spritfabriken (bilden här under).
Provningen leddes av broder Anton Daag med produkter från Skånska Spritfabriken i Södra Sandby. Under aftonen fick bröderna börja prova tre stycken skånska tolkningar av den franska äppelspriten calvados.
– Calvados är distriktsbundet så vi får inte kalla den calvados. Så nu kallar dem Österlen, då råvarorna, äpplen, kommer därifrån, säger Anton Daag.
Samtliga tre destillat är lagrade fyra år varav tre år på franska ekfat. Det som skiljer de tre dem åt är det sista året; rödvinsfat, sherryfat eller ett fat där Lundabryggeriet lagrat en stoutöl.
Broder Anton berättar att i varje flaska är där ca 10 kg äpplen, inget tillsatt socker eller kemikalier. Smaken och färgen kommer delvis från faten men framförallt från råvaran.  Äppelsorterna de använder är traditionella svenska äpplena; Katja, Kim, Discovery, Arma mfl.
Till bords hade körens ordförande Johan Sundqvist med sig den franska kombattanten från Calvados som bröderna fick jämföra med den Skånska.
Anton Daag i föredragstagen.
– Här nere i Skåne har vi kanske världens bästa äpplen. Detta är ett utmärkt sätt att ta tillvara på dem, säger Anton Daag.
Under aftonen får även bröderna prova en dryck man i Frankrike kallar Pommeau men likt Calvados är denna även distriktsbunden. Hos Skånska spritfabriken kallas den Pommes Feliz.
Pommes Feliz består av 1/3 Österlen och 2/3 kallpressad äppelmust som sedan lagras en vända till. En broder konstaterade att denna var som en äpplekaka i flytande form.
Tisdagen gästades även av, i dagens datum en kalmuck, men snart en broder, Lennart Sverremo. Han ska ta sin första grad kommande gradgivning och förhoppningsvis engagera sig i Den bacchanaliska kören. Kören hälsade Lennart varmt välkommen och önskade lycka till inför graden.
Ingen körträff utan sång. Under ledning av Sven Nordahl sjöng kören en och annan dryckesvisa. Men även en nykomponerad text som hyllning till aftonen med melodin ”Ein könig ist der wein”.
Sist men inte minst så fick bröderna smaka en gin i världsklass. För cirka två månader sen hölls en internationell tävling i London där en jury provade över 400 olika ginsorter. Skånska spritfabriken gin fick guld i kategorin ”Världens bästa gin till gin och tonic”.
– Det är en London dry gin, det vill säga vi tillsätter inga aromer efteråt. Vår gin är kryddad med enbär, koriander, kvanne, kardemumma och svartpeppar, berättar Anton.
Aftonen avslutades med att Broder Johan Solstad bjöd på en hemmalagad knäckig äppelkaka och vaniljsås. Ett härligt avslut på inspirerande afton.
Klang!
Johan Sundqvist 
Ordf. D. B. K.